Masos

De Rosespedia

Revisió de 13:35, 12 juny 2012; WikiSysop (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Façana del Mas Coll

Un mas és una explotació agrícola tradicional catalana formada per una casa de camp amb diverses dependències anomenada sovint masia, que té camps de conreu, bosc o pastures.


Masos de Roses[modifica]

Mas Palou[modifica]

Anteriorment s’anomenava mas Callol, cognom d’un dels molts amos que va tenir. El terreny del mas estava compost per part de camp, vinya, hort i olivar. La casa té la forma clàssica de la masia catalana, encara que l’any 1983 va ser reformada respectant l’antiga construcció, però a la part interior ha variat força degut a la seva nova funció: casa de colònies i després restaurant.

El nom de mas Palou fa referència al primer amo conegut d’aquest mas, anomenat Pere Palou que apareix al cadastre de l'any 1871. [1] Actualment fa la funció de restaurant amb piscina, on s’hi poden celebrar esdeveniments com ara casaments, batejos, aniversaris, etc.


Mas Boscà[modifica]

El que és coneix avui dia com a mas Boscà és el territori de l'antic mas, que era una casa de planta baixa i un pis alt. El mas està construït en un replà al vessant del Puig Saquera, a una altitud de 25m sobre el nivell del mar. Està envoltat de construccions noves, de xalets, en tot allò que abans eren vinyes, oliveres i sureres. Aquesta finca tenia 185 vessanes. El mas actualment està molt restaurat i ha quedat completament irreconeixible tot i que han conservat l’antiga estructura de l’interior de la planta baixa. Pel que fa al primer pis i a les façanes, en canvi, no ha estat el mateix, ja que ho han transformat tot per convertir-ho en hotel.

La primera referència del mas és del s.XVI, quan es canvia el nom de Coromines pel de Mas Boscà dels Bolets. Tot i que va ser canviat diverses vegades, va recuperar el seu nom actual.

Actualment, el mas és un hotel anomenat San Carlos.


Mas Mates[modifica]

El mas Mates ja no existeix. Ara, sobre les ruïnes hi ha nous edificis de la urbanització que pren el seu nom. Està a una altitud de 8 metres per sobre del nivell de mar.

D'aquest mas només en queda el record, ja que el terreny que ocupava es va urbanitzar i s’ hi va fer edificis i xalets.

Amb la Guerra Civil, el mas va ser utilitzat pels republicans com a polvorí, que a més de municions hi guardaven armament i maquinària. Dos dies després de l'organització de la retirada de la tropa republicana del poble de Roses, incendiaren el mas ocasionant la gran explosió del polvorí. Això va provocar una gran destrucció quedant el mas enrunat.


Mas Mallol[modifica]

El mas Mallol és una masia situada als voltants de Roses. La casa era composta d'una planta baixa i un pis. Actualment està enrunat. La planta baixa es conserva en bon estat i sembla ser resistent.

La finca tenia aproximada de 3 vessanes, totes plantades d'oliveres. Un gran foc, que ho incendià tot, és el que ens proporciona la visió actual de la propietat, avui abandonada i coberta de matolls. Els propietaris són veïns de Palau-saverdera. [2]


Mas Rahola[modifica]

No gaire lluny de la urbanització del mas Boscà, en un replà enlairat per sobre el camí vell d’anar de Roses a Palau, s’hi alcen les ruïnes del mas Rahola. Envoltades d’oliveres i ametllers, les ruïnes dels pocs murs que queden dempeus afloren al paisatge tot i que l'estructura està molt enderrocada.

La distribució era la clàssica de la masia catalana

El diari de la Companyia de Ricardos explica que durant el setge a Ciutadella de l'any 1794, el 26 de gener, el foc dels seus canons va inutilitzar-ne dos de la bateria que tenien emplaçada els francesos al mas Rahola. [3]

Mas Fumats[modifica]

El mas Fumats es trobava en un pla al vessant de la muntanya de Puig Saquera. Del mas original només en queda el rellotge de sol ja que ha estat restaurat i transformat en restaurat i posteriorment en hotel. Actualment ningú diria que aquest edifici havia estat un mas.

Actualment aquest mas dóna nom a la urbanització que ocupa les seves vessanes de terra, abans ocupades la major part per oliveres, vinya i alzines sureres. Tots aquests arbres han estat reemplaçats per xalets. Les blanques cases escalant la muntanya del Puig Saquera és la característica més marcada d'aquesta urbanització.

La primera referència que es té del mas és de l’any 1362. [4]


Altres masos del terme[modifica]


Notes[modifica]

  1. Joan Rabell, "Els masos de Roses". Ajuntament de Roses, 1991. Pg.22
  2. Joan Rabell, "Els masos de Roses". Ajuntament de Roses, 1991. Pg.132
  3. Joan Rabell, "Els masos de Roses". Ajuntament de Roses, 1991. Pg.124
  4. Joan Rabell, "Els masos de Roses". Ajuntament de Roses, 1991. Pg.184