Mas Coll

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Façana del Mas Coll
El Mas Coll des de dalt

El Mas Coll és una masia, de les més grans i notables de Roses, documentada des del 1211. També fou la primera bodega de la província. Actualment té en la seva propietat nombroses plantacions de vinyes. Està situada en una fondalada prop de la riera de la Trencada, entre la carretera de les Arenes i la carretera de Roses a Cadaqués. És juntament amb la Torre del Sastre un dels edificis més emblemàtics de Roses. L'últim propietari del Mas de la família Coll va ser Carles Coll i Riera.


Història del mas[modifica]

Les primeres dates que es tenen del Mas Coll (o Mas d'en Coll) són del 1211. No se sap amb exactitud l'any en que es funda el mas. Llavors es deia Mas Roig perquè Joan Roig de Font ven a Ramon de Garriga i a Santa Maria de Roses el mas que havia heretat del seu pare Ramon Guerau. Més tard, un dels tres germans Coll que acompanyaren a Jaume I s'estableix a Roses l'any 1245. Aquí comença la nissaga dels Coll. No es tenen més informacions fins l'any 1560, any en el que un nou mas fou bastit sobre els fonaments del Mas Roig. L'any 1700 té lloc una reforma i ampliació i des de llavors és anomenat Mas Coll. El primer propietari que regeix l'heretat del Mas Coll és Joan Coll, a l'any 1714. Els anys següents, sobretot en el segle XIX i després de la Guerra Civil, el mas ha tingut moltes reformes i ampliacions, que ens porten a l'actual Mas Coll.


Estructura[modifica]

L'edifici ha patit nombroses reformes i restauracions. Aquest mas consta de baixos i dos pisos.

Part baixa[modifica]

A la part baixa hi ha tres arcades. L'arcada central, coberta amb un porxo de volta d'arc carpanell, dóna lloc a l'entrada principal. A la dreta i a l'esquerra de l'entrada hi trobem dues portes. La porta de l'esquerra ens porta a una majestuosa capella. La de la dreta dóna accés al que havia estat antigament el menjador del Mas Roig, convertit posteriorment en el celler del Mas Coll. Actualment és un museu on hi podem trobar valuoses figures, quadres i articles de gran valor. Per les altres dues arcades entrem en les quadres i els cellers del Mas Coll. En aquests trobem gran quantitat de bótes i tines on es guardaven l'oli i el vi. Aquests recipients estan actualment en desús.

L'estàtua de la verema

Primer i segon pis[modifica]

En el primer pis hi ha un gran saló rectangular on hi trobem cadires d'estil català, armaris de noguer del segle XVII i altres mobles. Però el més interessant d'aquest saló és L'èxtasi de Santa Teresa, un quadre de gran valor pintat per Marià Salvador Maella, pintor de cambra de Carles III. En el menjador, del mateix estil que el saló, hi trobem una gran taula feta d'eucaliptus on s'hi poden aposentar 25 persones. En el segon pis hi ha una sala i quatre portes per anar als dormitoris.

Exterior[modifica]

La teulada del mas és a quatre vessants. A mà dreta s'alça una torre de planta circular amb espitlleres, coronada amb una cúpula. A la part del darrera de la casa hi ha una altra torre, aquesta de planta poligonal, utilitzada com a dipòsit. A prop de l'entrada trobem l'Estàtua en Homenatge a la Verema, esculpida per Ramon Homs.


El Coll de Roses[modifica]

Aquesta masia sempre ha sigut una gran productora de vins de gran qualitat, encara que la producció ha disminuït aquests últims anys. El Mas Coll disposa de 35 hectàrees de vinyes que han aprofitat durant tretze generacions.
Vi negre Coll de Roses
D'aquestes vinyes surt el Coll de Roses, un vi exquisit amb D.O. (denominació d'origen).

De la collita en surten dos tipus de vins: el Coll de Roses 2009 i el Coll de Roses Finca del Mar 2009. El primer és un vi blanc elaborat amb Garnatxa i Ull de Llebre i amb una criança d'uns cinc mesos. El segon és un vi negre elaborat amb Garnatxa i Cabernet i amb una criança de deu mesos.

Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X=515000 Y= 4681700

Adreça[modifica]

Carretera de les Arenes

Com arribar-hi[modifica]

La forma més ràpida d'arribar al mas és seguint tot recte la carretera de les Arenes. Passada la depuradora, a 1 km aproximadament, hi ha un camí a l'esquerre. Aquest camí porta directament al mas.

Fonts[modifica]

  • Els Masos de Roses - Joan Rabell i Pous