Mas Queralbs

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Vista general del mas Queralbs

El mas Queralbs pren el nom del paratge on es troba. Es troba a la vora d’un antic camí rural, a llevant de la riera i actualment les bardisses i matolls el cobreixen dificultant-ne l’accés i la identificació d’estructures. Les parets de l’edifici en runa conserven una altura considerable sent la part de llevant la millor conservada. El mas Queralbs disposa d’una planta quadrangular però degut a la malesa que envaeix l’interior i dificulta la identificació de les compartimentacions de l’interior de l’habitatge.

El mas tenia planta baixa i pis i la façana orientada a migdia. A la part de davant de l’edifici hi ha un espai obert delimitat amb parets i es tractaria probablement del pati de la casa. Al centre d’aquest espai s’ha conservat part d’una escala que puja al primer pis del cos principal de la masia.

De la coberta de la casa no en queda gairebé res. Només una volta d’aresta conservada en dues habitacions contigües situades a la planta baixa ens permet veure el doble sistema constructiu emprat: voltes recolzades sobre els murs al costat de tramuntana i en canvi, a migdia, la volta es recolza sobre pilars. Pels voltants de la casa hi ha diverses estructures relacionades amb el funcionament del mas. Se n’identifica una de planta quadrada a llevant del mas.

La masia va ser construïda respectant el pendent natural del terreny de forma que el primer pis es troba a peu pla a la part de darrere de la casa.


Grafits[modifica]

En l’arrebossat exterior del mur de l’angle SE s’han conservat diversos grafits. Aquest són un dibuix d’un vaixell de vela, cercles concèntrics amb ratlles en forma de raigs i diverses lletres que semblen dir Palau S(averdera?).


Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X= 514024 Y= 4682909

Mapa[modifica]


Situació[modifica]

Paratge de Queralbs