Mas Patiràs

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Mas Patiràs


A uns 350 metres del mas Figa, al vessant de migdia del puig el Pení i a tocar de la pista de terra, s’hi poden trobar les restes del mas Patiràs.

L’edifici es troba en estat de runa avançada i només se’n conserven les parets del perímetre amb una altura desigual i un tancat de grans dimensions. A l’est de la construcció hi havia l’hort del mas i al nord una font.

Es tracta d’una construcció de planta rectangular amb un eix més llarg orientat en sentit NS d’uns 12 metres. Part de l’edifici es va edificar excavant la roca salvant d’aquesta manera el pendent natural del paratge. El costat nord es el que està adossat i retallat a la roca, aquest espai correspon a una planta baixa. El primer pis ja estaria fet d’obra tot i que no se’n conserva res, només els forats de l’embigat en els murs i un encaix retallat a la roca. Dels accessos es conserva una porta amb un arc a la paret oest de l’edifici.

L’interior del mas està compartimentat però només se’n conserven dues parets a nivell gairebé de fonament i un altre mur a l’angle sud est que delimitaria un espai a migdia de l’edificació.

A ponent de l’edifici principal hi ha un espai tancat amb un mur que d’uns 12 metres quadrats.


Notícies històriques[modifica]

Diu la llegenda que en el mas Patiràs hi vivien algunes de les bruixes del Pla de les Gates:

Algunes d'elles se sap que actuaven contra masos del terme de Roses i els seus ocupants, embruixant-los o, que, fins i tot, vivien en alguns d'ells, com el mas Patiràs. [1]

D'aquest mas també se'n recorda una dita:

Del temps de la fam i la gana hi ha la història d'un home que anava al mas Patiràs de Roses a robar, disfressat de fantasma, i deia:

A l'horta d'en Patiràs vas
i les entorxes hi deixaràs

Fins que, a la fi, li respongueren d'aquesta manera, amb l'escopeta carregada:

I el cul també t'hi deixaràs![2]

Notes[modifica]

  1. "El cap de Creus: Cadaqués-Roses-El Port de la Selva-La Selva de Mar". Estela Illa Bachs, Marta Pi Vázquez, Anna M. Puig Griessenberger. Guies de Patrimoni Local. Diputació de Girona.
  2. "El cap de Creus: Cadaqués-Roses-El Port de la Selva-La Selva de Mar". Estela Illa Bachs, Marta Pi Vázquez, Anna M. Puig Griessenberger. Guies de Patrimoni Local. Diputació de Girona.


Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X=519702 Y= 4680564


Mapa[modifica]