Mas Marès

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Façana del mas Marès
Torre circular de la masia fortificada

El mas Marès és una masia fortificada formada per diferents cossos construïts en èpoques diverses. L’edifici principal consta de dues plantes coberta a dues aigües en el qual s’hi ha afegit diverses estructures. A uns 5 metres de l’angle nord-est hi ha les restes d’una torre de defensa.

La torre del mas va ser construïda amb una finalitat defensiva i és de planta circular. El basament és atalussat i per les seves característiques segurament va ser bastida durant el segle XVI. La part millor conservada és la meitat oriental on la paret arriba a una alçada màxima de cinc metres. En aquest tram de mur s’hi observa una espitllera feta amb dos carreus escairats. El parament de la torre està fet amb pedres de granit lligades amb morter.

Actualment aquest edifici es troba envoltat de camps conreats de vinya i s’utilitza com a magatzem agrícola. Davant de la façana principal hi ha una esplanada en la que hi ha dues rengleres de plàtans de grans dimensions i una font.

Tot el conjunt es troba força enrunat però antigament la torre formaria part d’una xarxa de construccions de vigia i protecció del litoral.






Notícies històriques[modifica]

El mas Marès va ser propietat de la família Marès durant els segles XVIII i XIX fins que el 1897 s’incorpora als dominis de la família Rahola. Es va trobar una teula amb la data de 1742 i en una llosa amb hi ha gravada la de 1767.

Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X= 516780 Y=4678150


Mapa[modifica]


Com arribar-hi[modifica]

El mas Marès es troba a pocs metres de la carretera de Roses a Jóncols, abans del trencant a la pista de terra que porta al pla de les Gates.


Nivell de protecció[modifica]

B. Protecció bàsica.

Objectes de protecció:

  • La torre amb tots els seus valors visibles: volum, tècnica constructiva, elements defensius, obertures originals.
  • Altres possibles elements de la torre recuperats en intervencions prèvies de prospecció arquitectònica.
  • Totes les estructures de la torre segons intervenció en grau de consolidació, conservació i restauració.
  • Pel que fa referència a la masia seran d’aplicació les determinacions del Pla especial del catàleg de masies i cases rurals.


Enllaços externs[modifica]