Locus Amoenus

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca

El locus amoenus, literalment un lloc agradable, és un tòpic literari llatí amb molta tradició. Neix a la poesia de Teòcrit i Virgili i descriu el paisatge ideal, enmig de la natura, amb bon temps i bona companyia.

El paisatge idíl·lic a vegades s'identifica amb el paradís natural, oposat al caos de la ciutat i la vida moderna. Algunes obres subverteixen el tema literari, de manera que el camp és la barbàrie o el lloc cursi i el paisatge urbà esdevé l'ideal de progrés i acció.

En el transcurs del mes de novembre de 2015, l'Arxiu Municipal de Roses (AMR) va dissenyar el projecte Locus Amoenus que, a grans trets, es caracteritza per les següents línies de treball.

Objectius[modifica]

Es tracta de presentar un espai, urbà o del seu entorn, proposat per un convidat, des d'una perspectiva personal. Ja sigui feta per l'AMR o l'Àrea de Cultura, la tria de la persona convidada a compartir el seu Locus Amoenus intentarà posar en valor el «seu» lloc com a patrimoni immaterial. L'objectiu és revisitar un espai a partir de l'experiència íntima i subjectiva de diferents persones, que puguin dotar d'ànima referents urbans i que sigui susceptibles d'ésser compartits per diferents interlocutors. En definitiva, crear patrimoni a partir de l'experiència de persones.


Metodologia[modifica]

Convocat tothom qui vulgui al davant de l'Ajuntament de Roses, per exemple, el convidat guiarà els congregats fins al seu Locus Amoenus. El trajecte pot ésser enpolsinat d'explicacions o referències de qualsevol mena per part del personatge escollit.

Una vegada arribats al Locus Amoenus, la persona que l'ha escollit glossarà les causes de la seva tria, explicarà els motius pels quals aquell és el lloc preferit, en descriurà les seves gràcies, a parer seu, i en suggerirà els elements remarcables que doten de significació el seu Locus Amoenus.


Context[modifica]

Hom creu necessari que l'activitat del Locus Amoenus tingui tot un context per posar en valor el caràcter patrimonial de l'espai escollit. Per això, tot l'acte serà gravat en vídeo i editat convenientment. Finalment, es penjarà al web municipal, en dos ubicacions que remetin al document audiovisual: des de l'apartat Cultura i des de l'AMR.

El Locus amoenus, a més, comptarà amb la corresponent entrada a la Rosespèdia, que es relacionarà des de la pàgina web municipal (Ajuntament de Roses), i el seu plafó patrimonial en el lloc.

Trajectòria[modifica]

Fins a l'actualitat s'han celebrat les següents edicions del Locus Amoenus:

1. Àngel Burgas Trèmols, escriptor, Plaça de les Botxes, 16 d'abril de 2016.

2. Mar Pèlach Paniker, arquitecta, Casa Rozes, 10 de setembre de 2016.

3. Marta Gibert Ortensi, periodista, Mas Oliva, 20 de maig de 2017.

4. Carme Rabell Pujol, bibliotecària i esteticien, Biblioteca Jaume Vicens Vives, 07 d'octubre de 2017.

5. Narcís Garolera Carbonell, filòleg, memorial Josep Pla, 12 de maig de 2018.

6. Antoni Abad Mallol, pescador, Port pesquer, 6 d'octubre de 2018.

7. Josep Oriol Martí Bagué, advocat, Mas de les Figueres, 13 d'abril de 2019.

8. Cristina Barceló Vidal, infermera, Revellí de la Mare de Déu de la Soledat, 30 de novembre de 2019.

9. Robin Townsend Pi-Sunyer, fotògraf, Far de Roses, 26 de setembre de 2020.

10. Toni Martínez Martínez, historiador de l'art, Plaça de Pep Ventura - Barri del "Matadero", 15 de maig de 2021.

11. Milena Pi Reyes, gestora cultural, Torres Quimeta i Calsina, 23 d'octubre de 2021.

12. Imma Carrion Ferrer, professora i activista, Escola Els Grecs, 14 de maig de 2022.

13. Montserrat Sastre Gotanegra, botiguera i activista, Can Guillola, 5 de novembre de 2022.