Josep Oriol Martí Bagué

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Josep Oriol Martí Bagué navegant per la costa del cap Norfeu

Nascut a Barcelona el 2 d’agost de 1951, Josep Oriol Martí Bagué és un advocat de vocació, casat, amb tres fills i dos nets.

És llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona (UB). També és Diplomat en Planificació d’Empreses per la Universitat Politècnica de Madrid (UPM). De fet, segueix una llarga i fructífera tradició familiar, atès que tant el seu avi, Joan Martí Fuster, com el seu pare, Joan Martí Vilanova, i el seu germà, Joan Antoni Martí Bagué, també han estat advocats. Ha participat en nombrosos seminaris i cursos relacionats amb diversos àmbits jurídics, com el dret immobiliari, el dret fiscal, el dret informàtic i el dret marítim.

L’any 1974 es va incorporar al Col·legi d’Advocats de Barcelona com advocat en exercici amb el número 9.025. Des d’aquella data, i ininterrompudament fins ara, ha exercit com advocat, assessorant a diferents entitats públiques i privades, així com a persones físiques i societats, molt especialment en l’àmbit de l’educació. De fet, es reconeix un advocat vocacional.

A l’any 2008 va fer donació al Col·legi d’Advocats de Barcelona i al Col·legi d’Advocats de Girona d’una valuosa col·lecció de llibres jurídics, uns 220 volums aproximadament, provinents de la biblioteca del seu avi, tots ells d’edicions anteriors a l'any 1900 i bàsicament referits al dret civil català.

Actualment, és propietari del Mas de les Figueres de Roses, que ha pertangut ininterrompudament a la família des de l’any 1565. Des d’aquest moment el compromís i l'estima envers Roses ha estat present en totes les generacions. A l’any 1933, el seu avi, Joan Martí Fuster va fer donació a l'Ajuntament de Roses del terreny necessari per construir les escoles de Roses, actualment l'escola Narcís Monturiol. Només va posar una condició: que els terrenys sempre s'havien de destinar a la funció escolar, amb l'objctiu de garantir l'educació dels més joves de la població.

Finalment, cal destacar que Josep Oriol Martí Bagué és un apassionat del dret, de Roses i del mar.

La seva relació amb Roses[modifica]

La vinculació personal de l'advocat barceloní amb Roses és llarga i profunda, construïda des de la seva naixença amb la casa pairal familiar. El Mas de les Figueres esdevé el món de la llibertat per a un nen, i després un noi, d'una gran ciutat com és Barcelona. És l'espai per córrer, per veure el mar, per sentir la naturalesa silent d'una petita població de costa. Però també és una relació basada en la consciència del valor d'un espai com el Mas de les Figueres en la configuració urbana de Roses. Precisament, la donació a l'Ajuntament de Roses de tot el sector oriental dels jardins del mas l'any 2015 respon a la necessitat de preservar la tradició històrica que representa el Mas de les Figueres: la memòria rural, davant de mar, de la població.

Més recentment, el dia 13 d'abril de 2019 va ser el convidat del projecte creat per l'Arxiu Municipal de Roses (AMR) Locus Amoenus. El lloc que va triar fou el celler i els jardins del Mas de les Figueres.


Enllaços[modifica]

http://www.confrariapescadorsroses.cat/