Josep Pla

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Josep Pla durant una visita a Roses amb Vicens Vives / font: família Vives

Josep Pla Casadevall (Palafrugell, 8 de març de 1897-Llofriu, 23 d'abril de 1981) és un dels principals escriptors en llengua catalana del segle XX. La seva obra ofereix, principalment, una determinada visió de la societat del seu temps.

Com a escriptor, cultiva diferents gèneres literaris i es caracteritza per una prosa descriptiva basada en les seves observacions directes. Les seves cròniques periodístiques també tenen un marcat accent costumista que popularitza aquest tipus de literatura.

La seva relació amb Roses és esporàdica i puntual, a vegades de simple parada en el camí. La seva relació, tant se val si d'amistat o de classe, amb diversos membres de la burgesia local, com els Rahola o els Pi-Sunyer, el dugué a visitar la nostra població. En resten testimonis fotogràfics dels seus contactes amb l'historiador Jaume Vicens Vives, amb qui mantingué converses sobre com encarar el futur del país. Fruit d'aquests sojorns, Pla escriví diversos textos sobre la situació de l'economia i el comerç marítim de Roses i, sobretot, d'exaltació estètica de la bellesa del paisatge, de la badia i de les postes de sol. Potser per això l'escriptor té dedicat un carrer a la part baixa del Puig Rom, un dels millors llocs per captar les postes de sol rosinques. Un d'aquests textos, Vila privilegiada, n'és un bon exemple:

 
En efecte: de Roses estant es poden veure les millors postes de sol d'aquest país (...) Hi ha res que s'assembli més a un ram de roses que una posta de sol a Roses? ¿Hi ha res que us produeixi una sensació més semblant, que us recordi la mateixa elegant presència confortable, luxosa i vaga que la que us produeix un gran ram de roses? (...) La mar i la terra esteses davant vostre semblen alçar-se i volen fer un arc que us exigeix tenir la vista alta.[1]

Placa commemorativa de l'Any Pla al passeig Marítim

Des del 1997 i en commemoració a l'Any Pla, al passeig marítim de Roses s'hi pot llegir una altra descripció de Josep Pla de la posta de sol.

 ...la tercera característica de Roses, que constitueix sens dubte el seu màxim encant: la d'estar la vila encarada a ponent. Això fa que les passejades del capvespre fins el far permetin la contemplació de les postes de sol més prestigioses del país, les més grandioses i inoblidables.[2]

A través de les més de 20.000 pàgines escrites per Josep Pla al llarg de la seva vida, el lector adquireix el retrat d'una societat i d'un paisatge que segons el mateix autor, és l'única cosa que en aquest país que no falla mai .[3]

El Locus Amoenus de Narcís Garolera[modifica]

El 12 de maig de 2018 el filòleg Narcís Garolera Carbonell va acostar els rosincs al seu Locus Amoenus rosinc, el passeig Marítim i, en concret, l'espai on hi ha situat el memorial de Josep Pla, un dels autors que ha parlat millor de la bellesa de les seves postes de sol. En paraules del mateix Garolera: He triat aquest lloc del passeig, arran de mar, perquè hi passo moltes vegades. I perquè hi ha, en una placa llegidora pels passejants, unes ratlles de Josep Pla que tenen relació amb les postes de sol de Roses.

Notes[modifica]

  1. Atles literari de les terres de Girona
  2. Josep Pla. Tres guies, O.C. vol. 30, 1976
  3. El carrer estret , Josep Pla


Enllaços externs[modifica]