Carnaval

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
El carnaval a Roses té una llarga tradició (AMR, Col·lecció Coll).

A Roses, tothom ho té clar que aquí el carnaval és diferent i especial. Es considera la festa major de l’hivern, o la veritable festa major i ara ja s’hi dediquen dos dies festius.

Tot i que avui el carnaval es celebra amb el patrocini i la complicitat de l’ajuntament, encara es respira un toc d’aire rebel des del dijous gras fins a l’enterrament de la sardina. Els historiadors de l’Europa de l’època moderna, sobretot de les regions catòliques, defineixen el carnestoltes com la temporada alta per a l’alegria, sexualitat i la joventut excedint-se –l’època quan la gent jove posava a prova les fronteres socials amb exclamacions limitades de desafiament, abans de ser assimilat altra vegada en l’ordre establert del món, en la submissió i la seriositat de la quaresma.[1]


Origen del Carnestoltes[modifica]

Existeixen discrepàncies alhora de fixar l'origen i la data de l’inici de les festes de Carnaval, però en general s’estableix el dia de Sant Antoni com a principi de festes de Carnestoltes. Ho reforça una dita popular: ‘Per Sant Anton, Carnestoltes són.’ Malgrat que també hi ha la dita, típica de Catalunya: ‘De Nadal a Carnestoltes, set setmanes desimboltes’, o sigui que, el Carnaval duraria set setmanes i no tres dies.

Les festes de Carnaval o Carnestoltes van associades a la idea de llicència en els costums i llibertat en tot els ordres. La majoria de les religions estableixen uns períodes de tristesa i recolliment, i les societats civilitzades imposen unes normes de comportament col•lectiu. Però quan arriben les festes de Carnestoltes l’home té la possibilitat de desfer-se durant uns dies d’aquestes imposicions llençant-se a la gresca, la disbauxa, a les disfresses, etc.

Actualment es creu que la paraula carnaval prové de la fusió de dos mots llatins ‘carrus navalis’, és a dir, ‘carro naval’, ja que a Grècia i a Roma se celebraven unes festes agrícoles en les quals es muntava una nau damunt d’un carro i es passejava per la ciutat. Carnestoltes, en canvi, sorgeix de l’establiment de la Quaresma pel Papa Gregori el Gran, a la qual va anomenar ‘carnes toldrem’, és a dir, ‘carn prohibida’. Més tard es distingirà entre Quadragèsima, que serà el període prohibitiu de la Quaresma, i Carnestoltes, el temps anterior a l’abstinència.

L’etnografia considera que el Carnaval té el seu origen a Grècia i en la mítica figura de Dionís, el déu de la festa i la transgressió, de la gresca i la mascarada, a qui els grecs vinculaven l’origen del teatre i representava la diversió i el trencament de les normes de comportament imposades per la societat. Al seu voltant es van generar una sèrie de mites sobre els càstigs que el déu imposava a aquells que no difonien els seus cultes arreu de Hèl·lade. No obstant ja en l’època dels grecs la processó en honor d’aquest déu presentava l’aspecte d’una disbauxa vista com el complement necessari a la seriositat i a les formes que presideixen la vida la resta de l’any, i en les festes romanes, tot i que potser entre els costums autòctons anteriors a les civilització romana, poden respondre a ritus i cerimònies de les primitives cultures agràries. En aquest context, les disfresses podrien ser la resta d’éssers mítics relacionats amb cultes naturalistes del bosc i de la vegetació en general.

Pel que fa a les festes romanes, les Saturnalia marcaven l’inici de l’any agrari celebrant el déu Saturn, protector de les sements. Era típica la llicència permesa als esclaus de canviar-se el paper pel seu amo. Es triava un rei de les festes amb caràcter còmic per governar mentre duraven aquestes. El ninot de les nostres festes podria tenir el seu origen aquí.

Les Lupercalia eren festes de la fecunditat. Hi havia molts ritus de caire sexual i els luperques o sacerdots patricis anaven pels carrers mig despullats apallissant les dones i els homes per fer-los fecunds.

A les Mortalia, o festes de les dones, hom podia invertir també els papers mitjançant la disfressa. Actualment aquest costum encara és molt patent, tot i que se n’ha perdut el sentit inicial.


El carnaval a Roses[modifica]

A Roses tota aquesta historiografia és molt patent ja que posseeix un munt de monuments, des del Parc Megalític del Cau de les Guilles al dolmen de la Creu d'en Cobertella, la Ciutadella i el fet que va ser una de les primeres ciutat de Catalunya de fundació grega, com testimonien les possibles festes o rituals que en ella s’hi desenvolupaven i encara avui s’hi desenvolupen. És a dir, el Carnaval de Roses probablement data d’uns 5000 anys d’antiguitat, malgrat que els testimonis documentats en paper no tenen una antiguitat més enllà del 1780. Any en què l’aleshores alcalde de Roses, Miquel Ferrer, es queixava de l’intent de prohibir la festa per part del Governador militar del Castell de la Trinitat, un personatge pretensiós i violent que creia que tenia el dret i la obligació de vigilar l’ordre públic de la vila però sense escatimar en violència. Prohibició reiterada al llarg dels anys pels militars i les autoritats, però que mai es va arribar a fer palesa.


Carnaval durant el franquisme[modifica]

Però el Carnaval de Roses encara té un altre mèrit, a banda de la seva antiguitat, i és que durant molts anys, concretament per l’època del franquisme, les festes de Carnaval es van prohibir a totes les comunitats espanyoles acabant així amb cinc segles d’història tradicional i popular. Però ni la prohibició de Franco va poder amb la costum dels rosincs, els quals mai van deixar de celebrar aquestes festes tant arrelades i estimades per ells i la seva identitat com a poble amant de les bones costums llegendàries i mítiques. Roses va ser de les poques ciutats que es va salvar de la censura del franquisme pel que fa a aquesta festivitat que gairebé desapareix de la tradició catalana i per extensió també espanyola. I el fet és que els rosincs per tal de no perdre’s aquesta festa sota cap concepte, durant aquells anys tan crítics van aconseguir camuflar la festa del Carnaval sota la costum de celebrar balls regionals, ja que el folklore sempre va agradar al règim franquista, s’anomenaven ‘Fiestas regionales de trajes folklóricos’ i estava absolutament prohibit tapar-se la cara. Un any un dels campaners es va tapar i les autoritats van suspendre tot el Carnaval.

La repressió era tal en època franquista que s’havia de demanar autorització al governador civil, a més sempre van ser unes festes estrictament vigilades per la Guàrdia Civil, i ,fins i tot, algun cop es va arribar a les mans. Però sempre es van dur a terme les astracanades, amb batalles de confetti. Aquestes batalles ja existien a la Roma del segle XVIII i, tot i que sovint les víctimes eren el rei dels Puccinelli, és a dir, Carnestoltes, els abats, capellans i nobles, el poble no es lliurava dels atacs. Aquells anys eren tant estrictes i censurats que quan s’arribaven aquests dies la gent feia autèntiques bestieses per desfogar-se del clima tens que imperava la vila durant la resta de l’any. Aquestes pensades podien arribar al punt de presentar-se a la sala de ball pujat en un ase, o bé dur una disfressa tan espectacular que el disfressat no podia passar per les voreres estretes, o dur a la festa una vaca que oferia whisky per les seves mamelles. Però el fet més significatiu eren els tiberis que es feien on tothom hi menjava i ningú pagava, només eren tres mil habitants i tothom aportava allò que podia, a més a més, podien saltar un pati i agafar un pollastre o una gallina i cuinar-lo plegats i la gent no s’enfadava. Ara res d’això és possible, la vila ha crescut i ha canviat, però la tradició de la festa continua.


La festa major d'hivern[modifica]

Tant s’ha arrelat aquesta festa a la tradició de la ciutat de Roses que els seus ciutadans fa molts anys la consideren la segona Festa Major, la Festa d’Hivern, i té tanta afluència de públic que d’ençà l’any passat a la festa típica del Carnestoltes s’hi ha afegit una setmana més anomenada ‘EL SETÈ SENTIT: L’HUMOR’ Allò que pretenen els rosincs és que la humanitat en general no només dediqui cinc dies a l’any a la festa, al riure, les disfresses, sinó que reflexioni i en dediqui molts més, a ser possible 360 a la gresca sana i cinc al sentit comú.

Els rosincs mateixos conceben aquesta festa com una excusa per passar els dies freds de l’hivern reunint-se amb els veïns per determinar quines disfresses es posaran i com les faran. La seva dedicació a una tradició popular és envejable i digne de seguir, ja que no és gens estrany trobar dones que comencen a confeccionar les seves disfresses o la de les seves colles al mes d’octubre o novembre. Les colles que es formen tan són de veïns, com d’afinitats, simpaties, companys de feina, amics, etc. Però a més existeix una comissió que organitza els actes de la festa i la desfilada d’aquestes colles. Tradicionalment aquesta festivitat marca una gran tendència divisòria sexual pel que fa a les preparacions de l’esdeveniment, i les dones es dediquen a cosir les disfresses mentre els homes guarneixen les carrosses.

Dels aspectes econòmics, administratius i d’infraestructura de la festa se n’ocupa l’Ajuntament de Roses i en concret la Comissió de Festes. Una institució relativament jove si es compara amb la llarga trajectòria del Carnaval de Roses, però que any rere any incorpora o treu coses perquè la celebració de la festa sigui al cap i a la fi una èxit. Assisteix a tots els actes per tenir-ne una visió i així poder rectificar allò que no ha sortit com esperaven, després d’estudiar-ho atentament i buscant diferents solucions per poder escollir la més adient. Però per obtenir bons resultats l’organització ha de trobar-se i parlar de la festa durant tot l’any i no només el mes de gener o febrer, perquè són molts els preparatius que s’han de fer. Tots el membres són voluntaris que la única cosa que cerquen és contribuir i ajudar perquè la festa sigui un acte de diversió, no una costum monòtona. Una altre qüestió que debaten és la creació i lectura del testament de la figura d’en Carnestoltes perquè realitzar-lo és complicat, però escenificar-lo i llegir-lo sense que ningú s’enfadi encara ho és més, ningú es vol mullar i aquest fet comporta que possiblement aquesta tradició tan típica de les festes del Carnestoltes acabi desapareixent com ho ha fet ja en moltes altres ciutats.

Roses té una identitat pròpia, fet que ha demostrat al llarg del temps amb unes característiques úniques i particulars, que el destaquen de per sí i l’identifiquen com a identitat pròpia de la Vila. La gent que surt a la Rua ho fa per divertir-se i passar-s’ho bé, no per exhibir-se.

Les tradicions[modifica]

El dijous gras és el dijous anterior al diumenge de Carnestoltes i estava dedicat a gaudir d’una alimentació greixosa: peus de porc, coca de llardons, etc., la qüestió era poder resistir l’abstinència quaresmal. Roses té per costum rebre aquest dia amb una gran xocolatada.

La gran festa del Carnaval a Roses s'inicia amb el simbòlic traspàs de poders (la clau i l’euro) que el representant principal de la vila fa al rei dels poca-soltes. Tot seguit, l’inici del regnat se celebra tot menjant i compartint galetes i garnatxa, dos ingredients, que la Comissió de Festes reparteix al públic que espera impacient l’inici de la passada.

Antigament era el divendres de Carnestoltes el dia de l’arribada de Carnestoltes, rei del Carnaval. Aquest rei rebia tot tipus de salutacions i discursos i s’organitzava una cercavila que el passejava per tot el poble. És costum en molts pobles que el personatge que representa Sa Majestat llegeixi un sermó invocant l’ajut dels déus, demanant el permís a les autoritats i convidant tothom a la gresca i al ball de disfresses.

El rei del Carnestoltes acaba els seus dies amb la lectura d’un testament en què es fa una crida per tal de celebrar la Quaresma amb recolliment i devoció. Aquest testament tradicionalment era còmic, grotesc, graciós, en fi divertit per fer riure la gent, ara cada vegada més va adoptant un caire de míting polític que pretén passar comptes amb crítiques i no diverteix gaire els assistents que esperaven riure amb la boca ben oberta. En aquest darrer dia és característica anar al camp en un ritual d’humor negre i disbauxa per enterrar la sardina. Una cantarella funerària acompanya les despulles del Carnestoltes: ‘Qui té duros, fuma puros, qui no té, fuma paper. Qui té gana, pa demana, qui té set beu a galet. Qui té casa demà es casa, qui no té resta solter. Qui no té delit del llit resta sol com un mussol.’ O bé: ‘Nostre pare Carnestoltes sempre ha estat molt divertit, ens escura les butxaques i ens fa anar contents al llit. No ploreu, no, que ell tornarà i nosaltres, no.’

Roses és de les poques poblacions que manté encara viva la celebració e Sa Majestat el Rei Carnestoltes, el seu enterrament, la posterior purificació pel foc i la lectura del testament.


Notícies històriques[modifica]

Encara que aquest desafiament de l’ordre establert es poc palpable en el carnaval de Roses d’avui (les provocacions sexuals són les que més han sobreviscut, potser), són precisament les prohibicions per part de les autoritats que confirmen el caràcter subversiu d’aquesta festa. Les primeres referències històriques escrites ho confirmen i, a la vegada, indiquen l’existència d’una tradició. La notícia més antiga que tenim, de moment, és del 22 d’agost de 1616, quan, en un document notarial, un tal Pere Cervera, pescador de Roses, confessa tenir un deute amb el pagès rosinc Pere Raola de la Martre, i que promet acabar de pagar el dia de carnestoltes de l’any següent. Aquesta petita referència, que a primera vista no té relació directa amb el carnaval, indica tanmateix que el dia de carnestoltes era una data tan significativa a llarg de l’any com ho eren altres dies festius com ho eren el Nadal o Sant Joan, per exemple.

La segona nota històrica ja data de l’any 1780, segons l’arxiver Josep Maria Barris, quan l’alcalde de la vila, Miquel Ferrer, ja es queixava que el governador militar volia prohibir el ball de Carnaval. I la gent que era jove en els anys 1950-60 encara brillen els ulls quan recorden com desafiaven les prohibicions del règim franquista. A totes les cases rosinques es conserven fotos dels balls de carnaval celebrades llavors a la sala de la Societat Unió Fraternal (S.U.F). Per tot això, el carnaval és la festa més apreciada pels rosincs, irrenunciable i estimada, sentida com la més pròpia, personal i intransferible, carregada de nostàlgia i records.[2]


Cartells de carnaval[modifica]

Des de l’any 2008, l’Ajuntament ha obert a la participació de tots els veïns del municipi la creació de la imatge del Cartell de Carnaval, mitjançant la realització d’un concurs popular. D’aquesta manera, s’ofereix als ciutadans l’oportunitat de mostrar les seves particulars visions del carnaval rosinc i convertir-se en els creadors de la seva imatge promocional.

Les convocatòries realitzades fins al moments han comptat amb una important participació.

La imatge guanyadora, es converteix en la protagonista de tot el material promocional que l’Ajuntament edita en cada edició ( samarretes, pins, davantals, programes i revistes, cartells, anuncis, gorres i adhesius...)

Les colles[modifica]

En el carnaval de Roses la gent sol canviar de colla o bé sorgeixen colles noves cada any. Els motius són variats, però es repeteix la unió de dues colles petites, el trencament d’una colla molt gran, la unió d’un nou grup de joves, etc. Aquest és un dels principals trets del carnaval de Roses: la llibertat. Hi ha colles que destaquen més per la quantitat de gent que hi participa, per l’elaboració de la carrossa o per la originalitat de la disfressa. Alguns exemples de les colles més representatives serien La Penya de l’Espardenya, May Fly, Pim Pam Pum, Currillos, Scargottins, Galutos, Escanyapets, el Grup de defensa del carnaval (GDC)...

Carnaval 2011[modifica]

cartell carnaval 2011

Un any més, Roses es va preparar per a la gran festa del Carnaval, un dels més famosos i reconeguts de tot Catalunya. L’èxit del Carnaval rosinc està garantit, tant pel que fa al nombre de participants en les seves rues i desfilades’’passades’’, com en el nombrós públic que es desplaça fins la ciutat per gaudir de l’espectacle que es viu als carrers durant tots els cinc dies, dels balls i dels diferents actes que es realitzen. A les passades de Roses hi poden arribar a haver-hi al voltant de 5.000 participants amb unes 100 colles participants algunes de les quals arriben a superar els 150 integrats i prop de 50.000 espectadors gaudint de la festa.


La celebració[modifica]

El Carnaval de Roses actualment dura 5 dies.

Durant el Dijous Gras ja es comença a palpar el Carnaval amb l’arribada del Carnestoltes a la Plaça Frederic Rahola on es llegeix un pregó i, tot seguit, petits i grans poden seguir la festa amb música i ball.

Divendres a la nit es realitza la primera passada i la més esperada pels joves. La festa comença a les 9 de la nit, però les carrosses ja es posen a les seves posicions des de les 6 de la tarda. Normalment la passada dura unes 5 hores entre que surt el primer i arriba l’últim, però aquest temps pot variar segons el nombre de colles que participin cada any. Un cop acabada la passada, la festa continua novament a la Plaça Frederic Rahola.

A les 4 de la tarda del dissabte té lloc la passada infantil on els protagonistes són els nens, que després continuen la gresca amb un grup de música especialitzat per ells. Dissabte a la nit, aproximadament a les 11, es realitza una Discomòbil al pavelló municipal pels joves que tinguin més ganes de festa. Pels grans hi ha una altre opció de seguir gaudint que es realitza a la plaça Frederic Rahola, amb una orquestra i ball.

La festa continua el diumenge a les 12 del matí, on té lloc una altra passada on petits i grans participen. Des de fa poc, de manera espontània, s’ha agafat l’hàbit de trobar-se amb les carrosses davant del port o bé davant de la Plaça Sant Pere. És un altre tret de l’espontaneïtat d’aquest carnaval.

Finalment, la festa acaba el dilluns amb una arrossada popular precedida d’una passada on només hi participen els més valents que encara no en tenen prou de gresca. A la tarda, es passa a l’enterrament de la sardina (es crema el Carnestoltes) i a la lectura del testament (darrerament llegit per un Pregoner). El testament recull diferents anècdotes succeïdes en el poble, tant a nivell polític com social, i anuncia que el carnaval ja s’ha acabat.


Notes[modifica]

  1. Darnton, R., The Great Cat Massacre and other Episodes in French Cultural History, New York: Vintage Books, 1984, p.83.
  2. Barris i Ruset, J.M. Roses o la recerca de la zona grisa. Articles. 1999- 2008, Roses: Ajuntament de Roses, 2008. Pàg. 39-40.

Bibliografia[modifica]

  • Pastor, J.M., Els carnavals de Roses en blanc i negre, (Figueres: Brau edicions/Ajuntament de Roses, 2007).