Mas de l'Alseda

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Edifici principal del mas vist des del costat de migdia
Mas vist per darrere

El mas de l’Alseda és una masia situada en un replà de la vall de la que pren el nom, molt a la vora del naixement de la riera Ginjolers. Avui dia està abandonada però fins a finals de la primera dècada del segle XXI encara estava habitada per una família de masovers que ja s'hi documenten l’any 1902.

L'edifici que veiem actualment va ser construït originalment amb posterioritat a l'any 1687[1]. Tot i així, segurament no tenia aquest aspecte perquè està documentat que durant la Guerra Gran va patir greus desperfectes i també durant la Guerra del Francès va ser en part enderrocat. Tanmateix, en ambdós ocasions va ser reconstruït. Es pot observar que el cos principal de la masia té planta rectangular i està format per una planta baixa i un pis, que s'obren a migdia. Pel que fa a l'interior, el baix està conformat per murs de gran gruix amb una coberta de voltes de canó i estava reservat en part al bestiar i tasques de magatzem. Al pis hi ha la part d'habitatge on hi han diverses cambres, una cuina amb forn de pa i una sala menjador amb una gran llar de foc. En aquest pis s'hi accedeix per una escala lateral ubicada al costat sud de la casa. La coberta a dos aigües que cobria el sostre avui dia està caiguda.

Al cos principal de la casa s’hi poden veure altres construccions adossades de diferents èpoques que complementen les funcions del baix com a espai per tenir-hi el bestiar.

Molt a la vora, a uns 20 metres, s'hi troben dos coberts d'una sola planta que cobrien les necessitats d'emmagatzematge d'eines del camp i menjar pel bestiar. A l'exterior d'aquests coberts també s'hi pot veure que hi havia la cort dels porcs i el galliner.

Els masovers vivien principalment de la ramaderia. Tenien un gran ramat d'ovelles i algunes vaques així com altre bestiar en menor nombre com ara gallines, ànecs, conills, oques i porcs. La seva activitat es complementava amb la sembra de farratges i horta. També era molt conegut a Roses el formatge de la Maria de l’Alseda, confeccionat per ella mateixa.


Notícies històriques[modifica]

La primera referència a la propietat és del dia 23 de novembre de 1362, en una coneixença d’una peça de terra sobre el molí d’en Salzeda. [2] Actualment no en queda rastre d’aquest molí.

El mas de l’Alseda era propietat dels amos del mas Coll. En el seu arxiu familiar, actualment dipositat a l’Arxiu Municipal de Roses, s’hi poden trobar diverses referències, una d’elles, en un capítol matrimonial del 28 de juny de 1385 en que el comte d’Empúries dóna pels serveis rebuts a Bernat Buero el mas d’en Salzeda en franc alou, sense necessitat de pagar cap cens sempre i quant la seva família i hereus no deixin de ser vassalls seus. El mas va pertànyer a la família Coll fins que el 1984 Antonio Ma Coll ven la propietat a la Societat “L’Alseda S.A.”[3]

Notes[modifica]

  1. Aquesta dada s'ha extret del Pla especial del catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable, Ajuntament de Roses, 2007
  2. Aquesta notícia la publica Joan Rabell al llibre els masos de Roses, pàgina 63 i l’extreu de l’Arxiu Diocesà de Girona.
  3. Aquesta notícia i l’anterior les publica Joan Rabell al llibre els masos de Roses, pàgina 63


Localització[modifica]

Vall de l’Alseda

Coordenades[modifica]

X: 516850 Y:4680100


Bibliografia[modifica]

  • Rabell, Joan. Els masos de Roses. Girona: Joan Rabell, 1991.
  • Pla especial del catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Fitxa número 12. Març 2007.