Jaume Bonaterra

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Aplec a Roses

Jaume Bonaterra va néixer Vilajuïga, Alt Empordà , el 13 de juny 1898 i va morir el 24 d'octubre de 1985. Va ser un compositor de sardanes. Quan va tenir l'edat de setze anys va començar els estudis de piano i composició amb dos mestres figuerencs: Josep Passolas i Coderch, i també estudià violí amb mestre Bonaventura Daró. Bonaterra també va tocar a l'orquestrina de Vilajuïga, dirigí el cor parroquial i durant seixanta anys fou l'organista de la parròquia.


Les seves sardanes són senzilles, per als balladors que cerquen només un espai dansar la sardana de forma animada. Bonaterra va escriure més de 250 sardanes. Va escriure la primera, La cabra d'or (1918), a l’edat del servei militar, que va obtenir un bon èxit per les comarques empordaneses. La seva obra més coneguda, és "Sota el Mas Ventós" una que es una de les sardanes més populars de tots els temps.


L'aplec de Roses de Jaume Bonaterra[modifica]

L'aplec de Roses es celebra davant de la Ciutadella el dilluns de Pasqua florida i és un aplec tradicional del país. Aquesta festa es comença el matí a partir de 2/4 d'11 i es reprèn a la tarda a partir de les quatre. En aquesta festa els balladors ballen molt agradablement, tots ballen en un rotllanes de diferents nivells i també es troben les persones que ballen lliurement. Els organitzadors s'hi llueixen amb la contractació de les cobles i el públic ho agraeix assistint-t’hi. a l'aplec s'hi desplacen sardanistes d’arreu.

Enllaços externs[modifica]