Colla Gegantera

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Els gegants voltant per la vila; autora: Rita Funes


La Colla Gegantera de Roses és una entitat de cultura popular catalana fundada l'any 1995. Els gegants de Roses són la Demètria i en Quimet, que van ser batejats el dia de Sant Jordi de 1995. Les figures representen un pastor i una sirena perquè per la seva creació es van inspirar en la sardana de Joan Maragall, en la que aquests dos personatges són els responsables de la creació llegendària de l'Empordà.

A les cercaviles de Roses, als gegants els acompanyen dos gegantons, en Norfeu i en Meniró, i quatre capgrossos dels quals desconeixem el seu nom. La colla de grallers i percussió també juguen un paper molt important en les trobades de gegants, ja que donen ritme i fluïdesa als esdeveniments.

Al principi de tot, l'Empenta Jove, una colla de joves de Roses, es va fer càrrec dels gegants i els van dur a diferents localitats de Catalunya. La colla gegantera té més de 100 socis que passegen els nostres gegants per la vila i arreu de Catalunya amb la companyia d'altres colles geganteres del país.


Construcció[modifica]

La construcció dels gegants va ser possible gràcies a una parella d'avis que van pagar-los a canvi que portessin els seus noms. Ells no tenien fills i volien deixar un rastre a la vila de Roses, es deien Quimet i Demètria. Els gegants van ser batejats durant la diada de Sant Jordi de 1994. Els dos mesuren aproximadament uns 3,5 metres d’alçada i pel que fa al pes, en Quimet pesa 44 kg i la Demètria 56 kg.


Simbologia[modifica]

Els Gegants de Roses, són una sirena i un pastor ja que Roses, és un poble de mar i muntanya. El pastor representa la muntanya, i la sirena el mar blau de la Costa Brava. La creació dels nostres gegants va estar inspirada per la famosa sardana de Joan Maragall: “L'Empordà”. En aquesta sardana s'explica el naixement de la comarca empordanesa que consisteix en la història d'amor entre el pastor i la sirena. La història diu que el pastor cridava a la sirena perquè pugés a la muntanya i la sirena el cridava perquè baixés al mar; com no es posaven d'acord, es van trobar al mig d'una plana on avui dia hi ha l'Empordà.


Tradició[modifica]

La Festa major de Roses, es celebra durant la primera quinzena d'agost. L'últim dia, el dia 15 pel matí es fa la desfilada pels carrers de la vila. I per la tarda es fa una trobada de colles gironines, les quals també fan una petita cercavila pel poble.

Els gegants també surten el dia de la Festa de la Vellesa de Roses al mes d'abril i a la Fira d'Entitats durant el mes de setembre. A més a més, la Colla gegantera va amb els seus gegants arreu de Catalunya a diferents trobades i esdeveniments de les altres comarques.


Webs d'interés[modifica]

Web de la Colla Gegantera de Roses

Guia de Roses