Festa major de Roses

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Ballada de sardanes a la plaça. ca. 1890. Joan Reixach Coral.
Acte de la Festa Major cap a 1900. Benet Fonolleras Brunet.

La Festa Major de Roses se celebra per la Mare de Déu d'Agost, el 15 d'agost, tot i que la majoria dels actes es realitzen al llarg de la setmana central del mes d'agost.

Història[modifica]

Els actes de la Festa Major es consoliden arreu a mitjan del segle XIX. A Roses hi ha fotografies que documenten la festa a l'actual plaça de Catalunya al darrer terç del mateix segle. Els balls, les proves esportives i lúdiques i els actes religiosos han estat els pilars de la celebració. Algunes tradicions, com ara l'Empaitada d'ànecs – arrelada a finals del primer terç del segle XX – i els correbous – introduïts als anys 1980 – van ser arraconades l'any 2016. Amb tot, amb la consolidació del model econòmic basat en el turisme, durant el mes d'agost part de la població no pot celebrar la majoria dels actes la Festa Major i la festa del Carnaval ha passat a ser, de facto, la gran festa de Roses.

Activitats[modifica]

Les activitats populars, com la cercavila dels Gegants de Roses, els balls tradicionals i les travesses de natació són alguns dels actes més arrelats a la vila. També cal destacar l’entrega de la [Dracma de plata]] de Roses i la celebració religiosa del 15 d’agost. A més a més, al llarg dels dies que se celebra la Festa Major hi ha un seguit de concerts, balls i fires per a tots els públics. La festa acaba amb els focs artificials a la platja. Un acte que aglutina rosincs i visitants d’arreu.

Enllaços externs[modifica]

Revistes de la Festa Major de Roses