Cases del passeig

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Primers xalets de la línia d'habitatges situada al passeig marítim.
Vista de les cases des de la platja


A primera línia de mar, a la franja de davant de la Ciutadella hi ha una sèrie d'habitatges unifamiliars construïts durant els anys 50 a sobre del que és ara el passeig marítim de Roses. En general totes les edificacions van ser construïdes com a cases d'estiueig i consten de planta baixa i pis. Les cases del passeig formen un conjunt homogeni de construccions davant de mar.

Els habitatges que es troben en aquesta línia de mar, i que són l'inici de la urbanització del Salatar, van ser promoguts pel senyor Martí Dalmau i els hereus de Mas Yebra, que sol·licitaren l'atermenament d'aquesta zona marítimoterrestre l'any 1952. Aquest episodi és conegut gràcies a la recuperació de part del fons per part de l'arxiu municipal del que fou en aquell moment l'Ajudant de Marina de Roses, Vicente Aldeguer Jaén. En l'expedient en qüestió queda recollida la demanda d'acceleració dels tràmits per part dels promotors a l'almirall comandant del Departament Marítim de Cartagena, que li remeté el següent telegrama: "Remita urgente detallado informe y antecedentes que se vayan tramitando por jurisdicción marina caso construcción chalets por Mas Yebra y Dalmau...".

L'Ajudant de Marina ràpidament va respondre la demanda i, tres dies més tard de l'informe de Don Vicente Aldeguer, des de la Comandancia Militar de Marina de Barcelona s'informava que "no existe inconveniente en que se continuen las obras de referencia, siempre que se respeten las servidumbres de vigilancia y salvamento, a partir del amojonamiemto del año 1936 donde exista y 20 metros de la orilla actual, donde no existe". [1]


Localització[modifica]

Passeig marítim, 2-3-5-6-9-11-12

Coordenades[modifica]

UTM: X: 514111 Y: 4679419

Mapa[modifica]


Nivell de Protecció[modifica]

B. Protecció bàsica[modifica]

Objectes de protecció

  • S’hauran de respectar els elements bàsics que defineixen les seves condicions volumètriques, estructurals, tipològiques i ambientals.
  • L'únic color admès en els paraments de la façana és el blanc.
  • Les cobertes seran sempre de teula ceràmica àrab amb la mateixa tonalitat que la substituïda.
  • Pel que fa referència als colors de tancaments de portes i finestres, persianes, porticons i baranes s'hauran de respectar els colors originals i en qualsevol cas els tradicionals de la zona.
  • S'admeten ampliacions amb les limitacions que s'estableixen en els paràmetres urbanístics de la clau que li correspon al POUM.
  • Els nous volums hauran de respectar el caràcter original de l'edificació.


Notes[modifica]

  1. Vicente Aldeguer Jaén, Declaració escrita de la trajectòria personal i professional de Vicente Aldeguer Jaén des del mes de gener de 1925 al mes d’agost de 1938 escrita per ell mateix i acabada a Barcelona el 21 d’Agost de 1938, AMR

Bibliografia[modifica]

  • Vicente Aldeguer Jaén, Declaració escrita de la trajectòria personal i professional de Vicente Aldeguer Jaén des del mes de gener de 1925 al mes d’agost de 1938 escrita per ell mateix i acabada a Barcelona el 21 d’Agost de 1938, AMR