Quarters d'infanteria (S. XVII)

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Les casernes servien per allotjar als soldats
Imatge dels quarters d'infanteria amb el castell de la Trinitat al fons

Aquests dos edificis, pràcticament bessons, varen servir per allotjar les tropes. La seva construcció va ser la solució al problema que representava als civils de la vila haver de tenir els soldats a casa seva. Cada quarter tenia 3 plantes amb 36 estances, amb una capacitat per a uns 500 soldats.

Les restes dels edificis es troben a l'interior de la Ciutadella, situats al sector nordoest, a tocar el talús la cortina entre els baluards de sant Andreu i sant Jaume.

El millor conservat és el que es troba més al nord. Aquest és un edifici de planta rectangular de 39,5 m de llarg (est-oest) i 14,50 m d'ample (nord-sud) del qual es conserven les parets perimetrals de manera irregular. La façana posterior es manté amb tota la seva alçada, i es veuen les tres línies de sis finestres, ara esborrancs, corresponents a les diferents plantes. Les altres tres parets perimetrals només presenten uns 1,10 metres màxims d'alçada. A la paret que es correspon amb la façana principal s'observen la llinda i la part inferior d'una porta central, la principal, emmarcada amb carreus regulars, i també quatre probables obertures o portes secundàries.

Era un edifici de planta baixa i dos pisos amb coberta de teulat a dos vessants amb la façana principal que donava al pati d'armes.

La distribució espacial a cada planta era igual. Al centre hi havia l'escala principal que comunicava els tres nivells. A la part de la façana hi havia un passadís obert a l'exterior a través d'una arcada, des del qual s'accedia a sis mòduls d'allotjament distribuïts tres a cada banda de l'escala. Cada mòdul estava format per dues estances, alineades i comunicades per una porta, que disposaven de xemeneia individual. Per accedir a l'habitació del fons s'havia de travessar la primera.

Aquests allotjaments militars són fets amb obra de mamposteria. El parament intern de la paret de migdia presenta les dues línies de forats d'embigat que havien de suportar els dos pisos superiors. Igualment es conserven restes de l'enlluït de morter de calç i els senyals de les xemeneies. A la planta baixa hi ha evidències de construccions d'època moderna, de quan la Ciutadella era un camp d'horts.

Aquesta caserna forma part d'un conjunt de dos edificis iguals. L'altre està alineat, en direcció a llevant, però presenta un estat de conservació molt pitjor. L'única diferència d'aquesta segona caserna és un petit edifici, adossat al costat de llevant durant el segle XVIII, que va servir com a casa del guarda-magatzem.

Ambdues casernes són un projecte de l'enginyer major Jacobo Palearo, conegut amb el sobrenom de Jacobo Fratin. La construcció va ser encarregada a Pere Abril, arquitecte de la vila de Roses.


Edifici innovador[modifica]

Aquest és un edifici innovador en la seva època per dos motius: d'una banda, pel que significà implantar una caserna per allotjar militars a l'interior d'una ciutat. La raó d'aquest projecte va ser solucionar el problema que suposava per a la població civil el fet d'haver de tenir soldats a les seves cases. D'altra banda, perquè responen a una concepció arquitectònica nova. Va ser una revolució el fet de concebre un edifici específic que preveiés les necessitats bàsiques per allotjar soldats.


Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X= 514200 Y=4679650
  • GPS: 42° 16' 8.14" N 3° 10' 19.88" E
  • Decimals: Lat. 42.26892758201216 Lon. 3.172187976210588

Mapa[modifica]