Mestre d'aixa

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Mestres d'aixa treballant

Un mestre d'aixa és un artesà què repara i fabrica vaixells de fusta. Aquest ofici ha tingut una gran importància al llarg de la història ja que els vaixells eren molt importants pel transport, l'esbarjo i sobretot el comerç per Catalunya i pel món. Ara ja no ho són tant i a més aquest ofici s'està extingint per les noves tècniques de creació d'embarcacions amb màquines i amb materials com la fibra de vidre, l'alumini o de ciment reforçat per acer.


On s'aprenia abans?[modifica]

Els mestres d'aixa generalment aprenien l'ofici a través de seu pare que se suposa que s'hi dedicava, ara que l'ofici s'està perdent hi han alguns llocs on encara es pot aprendre.

Ser mestre d'aixa[modifica]

A Catalunya existeixen uns estudis per esdevenir Tècnic en mestre d'aixa i donar continuïtat a aquest ofici. A Mallorca s'ha donat força impuls a aquest tema, i existeix una Escola de mestres d'aixa. A Roses, a les persones a les que s'ha preguntat expliquen que es podia aprendre a ser mestre d'aixa en un curs que s'impartia al segon pis del mercat municipal. Ara per ara aquests cursos es poden fer a les drassanes de Barcelona i a la illa de Mallorca.

Mestres d'aixa a Roses[modifica]

Actualment hi han alguns mestres d'aixa treballant al port de Roses reparant les barques dels pescadors.

Enllaços[modifica]

Mestres d'aixa a la Viquipèdia