Port pesquer

De Rosespedia

(S'ha redirigit des de: Port de Roses)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Vista del port de Roses, per Enric Brunet

Sota la muntanya del Puig Rom es troba el Port de Roses, un dels ports pesquers més importants de Catalunya. El port pesquer té una importància històrica en la vida econòmica de la població de Roses.

Història[modifica]

La tradició portuària de Roses es remunta a l'antiguitat. Una de les primeres referències es troben l’any 218 aC, quan els romans arriben a la península Ibèrica, atrets sens dubte per les excel.lents condicions naturals i geogràfiques de la badia de Roses, així com per la seva situació estratègica i la seva bona comunicació.

En època medieval el port de Roses era el del Comtat d’Empúries i va ser l'escenari de nombroses batalles navals, la majoria amb tropes franceses. Durant els segles XVIII-XIX Roses va ser un dels ports estratègics en la intensa ruta comercial de cabotatge amb França i Itàlia, així com la sortida i entrada de les empreses empordaneses i garrotxines.

El 1902 es va aprovar el primer projecte de port artificial. El 1930 es va aprovar un segon projecte que complementava el construït a principi del segle. Des dels anys trenta, i fins a l'actualitat, s'han dut a terme successives ampliacions i millores, les quals han format el port actual.

El port pesquer en l'actualitat[modifica]

Durant el darrer segle el port de Roses ha sigut un dels elements a tenir en compte en l'evolució històrica, social i econòmica del municipi. Actualment es compta amb una activitat pesquera important i ha esdevingut un dels 3 ports pesquers més importants de Catalunya, tant per volum de captures com en nombre de vaixells.

En el segle XXI el Port pesquer s'ha obert a la ciutadania i als turistes per ensenyar la seva realitat a través de visites turístiques al llarg de l'any. Una oferta que permet als participants conèixer la cultura marinera, els diferents sistemes i mètodes de pesca, les espècies pròpies del nord de la Mediterrània i els processos posteriors de comercialització i distribució del peix.

Significació[modifica]

El moll o port és un dels indrets més dinàmics de l'economia rosinca i lloc de treball de centenars de rosincs al llarg del segle XX i XXI. L'indret va ser escollit per Antoni Abad Mallol com el seu lloc preferit de Roses, i va passar a formar part del projecte Locus Amoenus. El dia 13 d'octubre de 2018 es va fer una ruta seguint les seves experiències vitals des de la plaça de Sant Pere fins al moll. Per Antoni Abad Mallol el moll és
un lloc on es barregen moltes coses: l'activitat econòmica més frenètica amb la tranquilitat de les converses amb els pescadors jubilats; la importància econòmica de la pesca amb els coneixements antics transmesos de generació en generació. És l'origen i el final de Roses


Localització[modifica]

Port Pesquer, s/n 1048 - Roses

Localització Port de Roses