Fortí (s.XIX)

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Vista general del fortí
Porta del fortí

Recinte fortificat dins la Ciutadella.

L’any 1827, quan la Ciutadella ja estava inutilitzada, el baluard de Sant Joan es va reparar amb la finalitat d’aconseguir un lloc per a la defensa de la costa. La nova obra es va adaptar a les torres medievals preexistents. L'edifici està situat a l'angle sudoest de la fortificació, a la part posterior/interior d'aquest baluard.

És un recinte de planta rectangular que, com a parets, per ponent i migdia aprofita l'estructura de la fortificació renaixentista, és a dir, la part interna del baluard. El mur nord comprèn l'extrem de ponent del llenç de mar de la muralla medieval amb dues d'aquest mur s'obria la porta del reducte.

Les estructures nord i est presenten sengles fileres d'espitlleres que no devien respondre a una utilitat en relació amb foc d'armes curtes, sinó que servien per ventilar les casamates interiors, encara que no varen arribar a acabar-se. Les espitlleres presenten dos formats: unes estan emmarcades amb carreus de granit i les altres, amb rajoles. Les estructures muràries es conserven a una alçada d'un 3 metres ; a la part superior s'ha mantingut una línia de carreus amb forma de motllura senzilla igual que la que decora la muralla de la Ciutadella.

L'espai interior està estructurat en diferents compartiments allargats disposats de manera radial, dels quals només un d'aquests ha conservat la coberta que és en forma de volta de canó. Originàriament el projecte per a aquesta bateria preveia la construcció d'un edifici de dos pisos coberts amb volta, que, però, no va ser executat completament.

Edifici que correspon als darrers moments d'utilització militar de la Ciutadella i que respon a una darrera intervenció per aprofitar el potencial estratègic de la Ciutadella, de manera parcial.

La construcció d'aquesta bateria de costa és posterior a la demolició, per part dels francesos, dels baluards de la Ciutadella. La intenció era reduir la guarnició d'homes destacada a Roses i volar els elements més rellevants de la fortificació per minimitzar-ne el valor militar. Amb tot no es volia anul·lar completament aquest punt i per això es va pensar d'instal.lar una bateria de costa que donés cabuda a grups reduïts de soldats.


Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X= 514200 Y=4679650
  • GPS: 42° 16' 8.14" N 3° 10' 19.88" E
  • Decimals: Lat. 42.26892758201216 Lon. 3.172187976210588

Mapa[modifica]


Bibliografia[modifica]

  • De la Fuente, P. (1998) - " Les fortificacions reials del golf de Roses en època moderna", Col·lecció Papers de Recerca, 3, Roses, p.319-324.
  • VVAA (1994) - "Ciutats de Girona. Catàleg de plànols de les ciutats de Girona des del segle XVII al XX", Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Demarcació de Girona, p.376-449.
  • Badia, J. (1981) - "L'arquitectura medieval de l'Empordà", Vol. II-B (Alt Empordà), Diputació de Girona, Girona