Cossi de la reina (Ciutadella)

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Aquest element arquitectònic de situa a l'extrem del revellí de Sant Antoni de Pàdua
L'element ornamental vist des de sota
Làpida commemorativa de la construcció de la reforma del sistema defensiu

Construcció militar que es troba a l'exterior de la Ciutadella, a costat que toca la riera de la Trencada.

Es tracta del basament d'una garita localitzat a la punta de la mitjalluna de Merinville, la qual forma part del perímetre defensiu extern de la Ciutadella constituït per les mitjallunes i els glacis. La mitjalluna en qüestió és la que protegeix la cortina de muralla entre els baluards de sant Joan i sant Jordi.

Per a la construcció d'aquest element de la Ciutadella es van utilitzar les pedres procedents de l'enderroc del barri de la vila de Roses, a l'interior de la Ciutadella, que va ser destruït durant l'explosió d'un polvorí l'any 1645.

La base de la garita té forma cònica, de cargol, i està formada per set motllures semicirculars de mitjacanya, gruixudes, de diàmetre decreixent. És feta amb carreus de pedra calcària.

A cada una de les dues cares del vèrtex, hi ha sengles carreus esculpits amb escuts en alt relleu. En ambdós casos, el motiu heràldic està emmarcat amb una sanefa vegetal i cintes, coronat. Al cantó de migdia, a més del blasó, hi ha una làpida commemorativa de la construcció de la mitjalluna, l'any 1650. El text és el següent:

EXCELLENTISSIMUS · DOMINUS · D // FRANCISCVS · DE · MONTIERS // COMES · DE · MERINVILLE · DE · RIEUX · ET // DE ·ASHILE · VICE- COMES · DE · MINERBE · BARO // DE · LALINVINIERE · FERRALS · ET · SANT · PERE · DOMINV(S) // DE · FRAISSE · VILLENEVVE · ROCHELODOV · ANGERVILL(E) // LAVRE · SAINCT · IVLIA & STATVS · PRIVATIQ // CONSILII REGIS · CONSILIARVS · SVORUM OR(D)INVM EQVES ATQ EXERCIT(V)VM LOCVM // TENENS · GENERALIS ·E-T· ARCIVM · DE · ROSES // CAPDEQVES ET · LAMPVRDA · GVBERNATOR // ME · CONSTRUERE · FECIT · ANNO · M· DC· L

A uns 20 metres, en el mateix parament de la mitjalluna i reutilitzat com a material constructiu, hi ha un fragment de relleu on es veu una escena principal emmarcada en un quadrat i dividida per una creu central. Als dos requadres superiors s'observa un animal aixecat sobre les potes de darrere i un arbre. Els dos requadres inferiors estarien a la part de placa que manca. A ambdós costats del quadrat es veuen unes senzilles línies i figures geomètriques.

Aquest és l'únic element arquitectònic de caràcter ornamental de la fortificació renaixentista conservat in situ.

Les pedres utilitzades en la construcció d'aquesta mitjalluna són el material d'enderroc procedent del barri de la vila que va quedar destruït durant el setge de 1645. És el sector que després va ser ocupat per l'anomenat Jardí del Governador.


Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X= 514200 Y=4679650
  • GPS: 42° 16' 8.14" N 3° 10' 19.88" E
  • Decimals: Lat. 42.26892758201216 Lon. 3.172187976210588


Mapa[modifica]


Bibliografia[modifica]

  • De la Fuente, P. (1998) - "Les fortificacions reials del golf de Roses en l'època moderna", Col·lecció Papers de Recerca, 3, Roses, p.182.
  • Díaz Romañach, N. (1991) - "Roses. Una vila amb història", Roses, p.79-80.
  • Badia, J. (1981) - "L'arquitectura medieval de l'Empordà", Vol. II-B (Alt Empordà), Diputació de Girona, Girona.