Casa del governador (s.XVII)

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Restes de la residència del governador militar de la Ciutadella
Una de les entrades de la casa del Governador

Edifici militar situat a la Ciutadella.

La Casa del Governador són les restes d'un edifici situat al sector sud de la vila medieval, a tocar el llenç de mar de la muralla medieval. Era la residència del governador militar de la plaça. L’edifici, que té unes dimensions notables, es va adaptar i va modificar una de les cases de la vila medieval, amb entrada pel carrer Major.

Són visibles les parets perimetrals que es conserven amb alçades variables, però que en cap cas superen els 2 metres, i alguns dels envans de les habitacions. L'espai interior de la casa està ple de runes i enderrocs acumulats. En algun punt encara es tracta dels materials dipositats aquí pels rosincs que en els anys 30-40 hi tenien horts. La resta són els materials d'enderroc del mateix edifici, caiguts sobre els nivells de paviment original.

Era un gran edifici de planta baixa i primer pis. A l'angle nordoest es conserva part de l'escala per pujar a la planta superior. Les parets estan construïdes amb pedres de formes i mides molt heterogènies i fragments de rajoles, tot lligat amb morter.

És un edifici que probablement conserva gran part de les estructures sota un potent estrat d'enderroc superficial aportat en època contemporània.

S.XVIII- En diferents plànols i gravats de l'època apareix aquest edifici definit com a "ancienne ville ou chateau" (1717/1720) o "antigua casa del gobernador"(1740). Abans d'aquestes dates, l'edifici també existeix però no consta amb nom.

La denominació "casa del governador" o "casa del gobierno" és d'època moderna però és possible que l'edifici tingués un origen anterior, que fos una casa de civils en època medieval i que després fos destinada a usos relacionats amb el comandament militar.

Existeix una planta de l'edifici d'època moderna.


Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X= 514200 Y=4679650
  • GPS: 42° 16' 8.14" N 3° 10' 19.88" E
  • Decimals: Lat. 42.26892758201216 Lon. 3.172187976210588

Bibliografia[modifica]

  • De la Fuente, P. (1998) - " Les fortificacions reials del golf de Roses en època moderna", Col·lecció Papers de Recerca, 3, Roses, p.230-231.
  • VVAA (1994) - "Ciutats de Girona. Catàleg de plànols de les ciutats de Girona des del segle XVII al XX", Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Demarcació de Girona, p.376-449.
  • Badia, J. (1981) - "L'arquitectura medieval de l'Empordà", Vol. II-B (Alt Empordà), Diputació de Girona, Girona