Casa Pere Rahola

De Rosespedia

Revisió de 10:51, 12 set 2014; Xe (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Façana de la casa de Pere Rahola/Autor: Lluís Marés Feliu
Detall de la Verge dins una fornícula decorada

La casa Pere Rahola va ser construïda per l'arquitecte Joan Marés i Marés seguint la moda de l'època a finals del segle XIX, principis del XX. Estava situada a l'actual avinguda de Rhode a l'altura de l'inici de la plaça Catalunya, a la cantonada amb el carrer Josep Cervera. Va ser enderrocada a finals dels anys 70 per tal de construir-hi una altra proposta arquitectònica més moderna.

L'edifici constava d'una planta baixa i un pis, que s'obria a la façana amb un balcó a la cantonada i dos de més petits al costat de mar. L'accés principal es trobava al lateral, al carrer Josep Cervera. A nivell decoratiu la façana era força austera i d'estil més aviat classicista. Tanmateix, a les obertures s'hi podien observar petits motius florals característics del moviment constructiu -el modernisme- al qual pertany.

L'element més destacat de la decoració exterior d'aquesta casa era al pis, just a la cantonada, on hi havia una escultura d'una verge dins d'una fornícula, ricament decorada amb baixos relleus amb motius geomètrics i florals.

Aquesta casa formava part de l'eixample que a finals del segle XIX, principi del XX, es va construir a primera línia de mar. De l'antiga façana marítima encara en són testimoni la casa Mallol, la casa Mates, la casa del Marquès de Llinàs i la casa Canals.


Localització[modifica]

Avda. de Rhode, 113


Bibliografia[modifica]

  • Lluís Marés i Feliu, Edificaciones realizadas en Roses (Girona) por Angel Marés Fontseya y Juan Marés i Marés, inèdit. Dossier dipositat a l'Arxiu Municipal de Roses.