Joan Marés i Marés

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Construcció de la Casa Mallol/AMR
Casa Canals a principis de segle XX /AMR
Construcció del Far de Port de la Selva entre 1912-1913/Ajuntament del Port de la Selva per donació de Lluís Marés i Feliu

Joan Marés i Marés va néixer a Barcelona l'any 1878[1] i mor a Roses, a l'edat de 37 anys, l'any 1916 degut a una asistòlia. Fill del mestre d'obres Àngel Marés i Fontseca[2] (1856-1935) i Anna Marés i Mir, tenia dos germans més, la Maria que morí jove i en Lluís, que fou aparellador. Va viure a la casa familiar del carrer Sant Sebastià fins que es casà amb Margarida Martimor Masó, veïna de la Jonquera, l'any 1908 a l'església de Santa Maria de Roses [3], moment en que probablement s'instal•len en un domicili al carrer Pi i Sunyer.

El jove Joan seguí l'ofici del pare i la seva obra no s'entén sense el seu mestratge ja que totes les obres de l'eixample, la façana marítima de Roses, les realitzen junts. Encara se'n poden veure algunes a Roses com la Casa Mallol, la Casa Matas, la Casa Marquès de Llinàs, la Casa Canals o bé la Casa Ramon Rahola. Altres obres seves no van sobreviure la voràgine dels anys 60-80 en les quals eren vistes com elements antics i van ser enderrocades per construir altres propostes edificatòries més modernes. Aquests són els casos de la Casa de Baldiri Rahola, la Casa Pi Calleja i la casa Pere Rahola .

A més de Roses, Joan Marés i Marés va treballar a municipis veïns com ara Cadaqués (La Casa Serinyana des Poal o Casa Can Juanola), Vilajuïga o el far de punta s'Arenella a Port de la Selva, sempre amb col·laboració amb el seu pare, Àngel Marés i Fontseca.

Es coneix que Joan Marés viatjava amb freqüència a Barcelona a estudiar les obres de Gaudí, Sagnier, Domenech i Montaner i Puig i Cadafalch que s'hi realitzaven. A través del coneixement d'aquestes i també el seu interès pel corrent modernista es podia adaptar millor als gustos de la burgesia que li sol•licitava la construcció d'un nou habitatge, per l'estiueig a Roses. S'ha de dir que no li importava barrejar estils. És per tant que a través de les seves obres a Roses podem observar una representació variada dels elements propis del modernisme i alhora la presència d'altres corrents que va generar el modernisme a Barcelona, com ara l'historicisme.

El modernisme s'observa clarament a la casa Mallol, major exponent d'aquest corrent conservat a Roses. La presència dels treballs de forja amb motius florals, els vitralls, la guixeria i els murals fan d'ella un bon exemple per estudiar les característiques d'aquest corrent, que tot i que sobretot va tenir lloc a Barcelona, a Roses també en tenim una bona mostra.

Joan Marés i Marés tingué un fill, en Joaquim Marés i Martimor, que continuant la tradició familiar fou arquitecte i nasqué a Port de la Selva l'any 1910, mentre el pare i l'avi construïen el far a la punta de s'Arenella. Lluís Marés i Feliu, el seu cosí, també va seguir l'ofici i a més a més ha procurat que l'obra dels seus familiars no resti en l'oblit ja que va editar un dossier amb les obres del seu avi i oncle que es pot consultar a l'Arxiu Municipal de Roses.


Notes[modifica]

  1. segons l'arxiu diocesà i la partida de naixement del seu fill Joaquim, ja que la seva partida de naixement no es troba al registre civil.
  2. El segon cognom també apareix com "Fontseya"
  3. Una dispensa matrimonial a l'Arxiu Diocesà de Girona del 3 de desembre de 1908 així ho confirma


Bibliografia[modifica]

  • Lluís Marés i Feliu, Edificaciones realizadas en Roses (Girona) por Angel Marés Fontseya y Juan Marés i Marés, inèdit. Dossier dipositat a l'Arxiu Municipal de Roses.