Casa Matas

De Rosespedia

(S'ha redirigit des de: Casa Mates)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
CA | ES | EN | FR
Façana de la casa Matas
La casa Matas és un habitatge construit l'any 1913 per la família Falp i Matas. És dels pocs exemples de cases que es conserven de l’eixample que a finals del segle XIX, principis del XX, es va construir a primera línia de mar formant una nova façana façana litoral.


L’edifici té una planta baixa i dos pisos i el seu estil constructiu, historicista, és més sobri que el de les cases del mateix eixample. La decoració de la façana està feta a combinació dels colors i les formes del material constructiu utilitzat. És d’aquesta forma que la façana s’organitza segons els tres nivells d’ús. A la planta baixa els carreus estan alineats i es presenten més foscos al voltant de la porta principal. Sobre de la porta hi ha una senzilla motllura amb forma de palma feta de pedra blanca. En canvi, en el pis, a la part superior, la decoració la fan carreus de sobre les portes dels balcons que estan disposats verticals. Les obertures d’aquests dos nivells són asimètriques ja que en un costat de la porta principal n’hi ha dues i a l’altre una. Els balcons també presenten particularitats ja que n’hi ha un que agrupa les dues obertures de l’esquerra. El balcó que es situa sobre l’entrada està suportat per dues mènsules.

La part superior de l’edifici és una terrassa protegida per una balustrada formada per arcs de mig punt. Les dovelles dels arcs combinen dos colors seguint l’estil de la resta de la façana.

L’única decoració que s’observa a la façana és una reixa sobre la porta principal on hi ha l’any de construcció, 1913, i les inicials JF, de ben segur Joan Falp i Matas, l'eminent arquitecte rosinc establert a Roses, germà de Benet Falp i Matas, que va treballar a París. Un fet que fa dubtar de l'autoria establerta als mestres d'obres Àngel i Joan Marés, potser simples executors del disseny del citat arquitecte.

Les parets i sostres de les habitacions de la casa estan ricament decorats amb pintures murals. A la part posterior de la casa hi ha un jardí interior.

De l’eixample de finals del segle XIX, principi del XX, del que aquesta casa formava part encara en són testimoni la casa Ramon Rahola, la casa Mallol, la casa de les Marqueses de Llinars i la casa Canals.


Va ser la residència familiar del metge Josep Maria Cortada Vilar, alcalde de Roses entre 1960 i 1964


Notícies històriques[modifica]

Es diu que durant la Guerra Civil aquesta casa va ser ocupada per les tropes de l’exèrcit republicà.


Localització[modifica]

Plaça Catalunya, 11.

Coordenades[modifica]

 • UTM: X: 514521 Y:4679233


Nivell de Protecció[modifica]

B. Protecció bàsica

Objectes de protecció:

 • La integritat de la façana
 • Jardí posterior privat
 • Decoracions pictòriques de l’interior (parets, sostres)
 • L’alçada reguladora i el nombre màxim de plantes queden determinats en els paràmetres d’aplicació de la clau que li correspon al POUM
 • Les ampliacions en alçada compliran les següents condicions:
  • Es retiraran un mínim de 1,5 metres del pla de la façana existent.
  • Les zones de les mitgeres que quedin descobertes hauran de tenir tractament de la façana.
  • Els colors dels elements de façana seran els admesos a la normativa de cada zona.
Casa Matas

1913 / Historicista / Joan Falp Matas, arquitecto


Vivienda de estilo historicista construida por la familia Falp i Matas. La fachada, ordenada simétricamente, es de un estilo sobrio, ordenado, muy diferenciado del resto de casas burguesas construidas a primera línea de mar. Destaca por la terraza superior, protegida por una balaustrada, con una galería de ventanas de arco de medio punto dovelado. Son destacables las pinturas murales de las paredes y los techos de su interior, así como la puerta y su reja, con las inscripciones 1913 y JF, iniciales del destacado arquitecto de Roses Joan Falp i Matas, que trabajó eminentemente en París. La ejecución de la obra estuvo a cargo de los maestros de obras rosenses Àngel Marés Fonseya y Joan Marés Marés. Fue la residencia familiar del médico Josep Maria Cortada Vilar, alcalde de Roses entre 1960 y 1964.Casa Matas

1913 / Historicist / Joan Falp Matas, architect


A house in the Historicist style built by the Falp i Matas family. The façade, symmetrically arranged, is of a sober, orderly style, very distinct from the other bourgeois houses built along the seafront. It is noted for the upper terrace, protected by a balustrade, with a gallery of semi-circular arched windows. Also notable are the murals on the walls and the interior ceilings, as well as the doorway and its grille, with the inscriptions 1913 and JF, the initials of the prominent architect from Roses, Joan Falp i Matas, whose most notable work was done in Paris. The construction work was carried out by the master builders from Roses, Àngel Marés Fonseya and Joan Marés Marés. It was the family residence of the doctor Josep Maria Cortada Vilar, who became mayor of Roses between 1960 and 1964.Casa Matas

1913 / Historiciste / Joan Falp Matas, architecte


Maison de style historiciste construite par la famille Falp i Matas. La façade, disposée symétriquement, est d'un style sobre, ordonné, très différent du reste des maisons bourgeoises construites en première ligne de mer. Elle se distingue par sa terrasse supérieure, protégée par une balustrade, avec une galerie de fenêtres en arc à voussure. Il faut aussi remarquer les peintures murales sur les murs et les plafonds intérieurs, de même que la porte et sa grille, avec les inscriptions 1913 et JF, initiales de l’architecte originaire de Roses, Joan Falp i Matas, qui travailla éminemment à Paris. L'exécution des travaux fut confiée aux maîtres d'œuvre originaires de Roses, Àngel Marés Fonseya et Joan Marés Marés. C'était la résidence familiale du docteur Josep Maria Cortada Vilar, qui fut maire de Roses entre 1960 et 1964.