Casa Fonolleras

De Rosespedia

Revisió de 17:20, 9 abr 2014; Xe (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Façana de la casa en el projecte d'obra/AMR

La casa Fonolleras va ser un immoble construït durant els anys 1930 i 1931 seguint les tendències arquitectòniques de l'època. En aquest cas es tractaria d'un exemple d'Art Nouveau perquè l'arquitecte redactor del projecte era francès, en tot cas, a Catalunya el moviment va ser conegut com Modernisme.

L'edifici, avui desaparegut, es trobava a l'actual carrer Doctor Pi i Sunyer, 8 i avinguda de Rhode 121. Malauradament aquesta casa que ens ocupa fou enderrocada l'any 1981 i en el seu lloc ara hi ha una construcció moderna sense cap element destacable.

L'estètica de la línia corba és el tret distintiu del modernisme, com bé es pot observar a la Casa Mallol. Tanmateix, la casa Fonolleras és una construcció tardana i es pot observar com la façana de l'edifici ha perdut sumptuositat decorativa en favor de la simetria. L'edifici constava d'una planta baixa i un pis i és en el forjat de les finestres i els marcs de les obertures on s'observa la presència de la línia corba i els motius característics del corrent arquitectònic que representa.


Aquest article té origen en un document del mes d'octubre de 2012 realitzat per l'Arxiu municipal de Roses que duia per nom Un exemple d'Art Nouveau francès a Roses. Al document s'explicava principalment que la llicència d'obra d'aquesta casa és "la primera que s'ha conservat" a l'Ajuntament de Roses. També es fa la següent valoració del projecte d'obra:

 Aquest projecte arquitectònic té un valor especial per diverses raons. La primera, ja s’ha apuntat: pertany a la primera llicència d’obra conservada d’aquesta sèrie documental.

Una segona raó és la seva autoria. El projecte està signat per un arquitecte francès anomenat Falp (...) Sembla factible, tanmateix, atribuir aquest projecte a l'arquitecte parisenc Jean Falp, un professional que treballà bàsicament durant el tombant de segle XIX i durant les primers dues dècades de segle XX, amb nombrosa obra reconeguda a la capital gal•la. Ara sabem que també treballà a Roses un arquitecte francès prou reconegut.

Finalment, una darrera, però no menys important raó per posar en valor aquest projecte arquitectònic és el promotor de l’obra. Es tracta de Benet Fonolleras Brunet (Roses, 13 de gener de 1887 – Seta (Lengadeòc), el 25 de novembre de 1972), conegut sobretot per la seva faceta de fotògraf aficionat (...). Establert a Seta arran del seu matrimoni amb Marie-Louise Langlois l’any 1909, Fonolleras adquirí aquesta finca l’any 1919 a Manuel Bech Roig. Posteriorment, encarregà l’any 1927 el projecte d’un nou habitatge, perfectament burgès i clarament nouveau a l’arquitecte Falp, de París. I, finalment, li fou atorgada llicència d’obra el dia 27 d’abril de 1930, moment a partir del qual s’iniciaren les obres de construcció, certament fastuoses pels estàndards locals.[1]


De l’eixample de finals del segle XIX, principi del XX, del que aquesta casa formava part encara en són testimoni la casa Ramon Rahola, la casa Mates, la casa Mallol, Casa del Marquès de Llinàs i la casa Canals.


Notes[modifica]

  1. AMR, "Un exemple d'Art Nouveau francès a Roses. Octubre del 2012


Localització[modifica]

Doctor Pi i Sunyer, 8 i avinguda de Rhode 121.Enllaços externs[modifica]

  • [1] Arxiu Municipal de Roses, document del mes d'octubre de 2012, Un exemple d'Art Nouveau francès a Roses.
  • [2] Benet Fonolleras Brunet (1887-1972). Fotografies del patrimoni de Roses.