Carme Fàbrega Orris

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Carme Fàbrega / Autora: Judith Ijsselstein

Va néixer a Roses l'any 1903, al carrer dels Grecs, 2. La seva família es dedicava a treballar les terres, les vinyes i els olivars, a cal Paisà. Eren vuit germans. El seu home es dedicava a la terra i ella, a treballar per les cases, on rentava roba i feia les feines domèstiques. Era "treball de burro, però sense guanyar res", diu amb un lleu somriure. Quan va arribar la guerra, tenia dos fills. Les van passar magres, van haver de lluitar molt.

Li agradava molt anar d'excursió amb el Casal i també jugar a la quina, sobretot els darrers anys, tot i que ja era molt gran. Era la dona més gran de Roses.

Li han fet diversos homenatges. Quan ella hi assistia personalment, la gent estava molt contenta amb la seva presència, i ella, no cal dir-ho, també. Té dos quadres penjats al menjador de casa seva que li fan molta il·lusió: un del pòsit de pescadors i un altre de l'homenatge que li va organitzar l'Ajuntament de Roses quan va fer 100 anys.

Em va dir que es trobava cansada de viure: “Ara ja només desitjo que el Nostre Senyor m'enviï la santa mort.” Feia pocs mesos que se li havia mort un fill, en Martinet.[1]


Notes[modifica]

  1. "La gent gran de Roses, cent vides, mil històries 1903/1918". Ajuntament de Roses, 2005. p.13 "