Benet Trull Escatllar

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Benet Trull Escatllar/AMR

Benet Trull Escatllar va néixer a Roses el 23 d'abril de 1890. Fill de Benet Trull Denclar i Joaquima Escatllar Pau (Barcelona), els seus avis paterns foren Eusebi Trull i Magdalena Denclar i els materns Joaquim Escatllar (Banyuls de la Marenda) i Teresa Pau, natural de Besalú. Es casà amb Maria Cardoner Pérez i no tingueren fills.


Seguint la tradició familiar, Benet Trull fou confiter [1]. Tanmateix, residí a Buenos Aires durant uns anys atès que el 1912 va ser declarat pròfug del reemplaçament del 1911.


Al igual que el seu pare que fou regidor durant els inicis del segle XX, abans de la primera guerra europea, Benet Trull també va participar de la vida política de Roses. Del buidatge dels llibres dels plens l'arxiver de Roses n'ha pogut extreure les dades que permeten resseguir la carrera política dins de l'Ajuntament de Roses:

Fou cap local FET y de las JONS (…1939…). Va ser el segon president de la segona Comissió Gestora Provisional entre el 21/4/1941 i el 27/9/1948, en substitució de Jacint Romañach Seseras. En la sessió del Ple del 27/2/1948 l'alcalde demanà al governador civil que el substituís, atès el seu precari estat de salut, encara que continuà fins al final de la legislatura. [2]


Es coneix, per testimoniatge familiar, que fou maçó.


Morí a Roses el 18 de setembre de 1966.


L'any 1996 es va fer donació a l'Arxiu Municipal de Roses de part del seu fons personal en el que s'hi pot trobar documentació referent a la urbanització de la Ciutadella de Roses i un plànol del poblat de pescadors de Roses de la Delegación Local de la Mutualidad de Accidentes de Trabajo [1].


Notes[modifica]

  1. Existeix un receptari seu en mans d'una neboda neta seva
  2. Barris, Josep Maria. Polítics de Roses 1900-2000, p. 63


Bibliografia[modifica]

  • Barris, Josep Maria. Polítics de Roses 1900-2000, inèdit