Bombardeig del Canarias

De Rosespedia

Revisió de 12:30, 1 oct 2015; Xe (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Creuer Canarias
El Canarias era un creuer pesant que va tenir una actuació destacada en la guerra civil espanyola, formant part del bàndol sublevat.

Història[modifica]

La construcció del creuer Canarias va ser ordenada pel general Primo de Rivera l'any 1928. No va ser fins 6 anys més tard que va realitzar les primeres proves al mar i fins al 1936 no va entrar en servei.

Guerra civil espanyola[modifica]

Amb el cop d'Estat contra la república realitzat el 18 de juliol, el Canarias va ser un dels vaixells que es posaren al bàndol dels insurrectes.

La seva potent artilleria va fer que participés en diversos bombardeigs de costa, com la ocupació de Málaga al 1937 o a Barcelona al 1938.

La seva velocitat de 33 nusos, juntament amb la seva artilleria abans exposada, va fer que fos un vaixell molt temut per la marina republicana, igual que el seu bessó, el creuer Baleares. Semblaba que ambdós podien aparèixer a qualsevol lloc i en qualsevol moment. Les actuacions més destacades del Canarias durant la guerra civil van ser les següents:

- La seva primera acció va ser al setembre de 1936, en la batalla del Cabo Espartel, quan va enfonsar el destructor republicà Almirante Ferrándiz, amb el qual l'estret de Gibraltar quedava lliure per a què els sublevats poguéssin passar del Nord d'Àfrica a la península.

- Al 30 d'octubre de 1936 realitza el seu bombardeig a Roses, explicat en aquest article més endavant.

- El 12 de desembre de 1936 enfonsa el vapor soviètic Komsomol, fet que va tenir molt de ressó internacional i que provocà que la Unió Soviètica decidís ajudar obertament a la república.

- Va participar en les operacions de bloqueig del mar cantàbric, a on varen ser aturats diversos vaixells que duien armes i subministres a la república.

- Al març de 1937 va prendre part de la batalla del cap Machichaco.

- Al 1938 va prendre part de la batalla de del cap de Palos.

Actuacions després de la guerra civil[modifica]

- Durant la segona guerra mundial va sortir a la mar per a buscar supervivents del vaixell alemany Bismarck, enfonsat per la marina real britànica.

- Va participar en la guerra de Ifni, efectuant bombardeigs de costa i donant suport a les unitats terrestres sitiades per l'enemic.

- Al 1969, juntament amb els transports d'atac Aragón i Castilla, va participar en les operacions d'evacuació de Guinea Ecuatorial.

Fi del seu servei a l'armada[modifica]

El creuer va ser donat de baixa el 17 de desembre de 1975. Va haver - hi intents per part d'algunes ciutats d'aconseguir la seva cessió i utilitzar - lo com a peça de museu. Tot i així, finalment va ser subhastat pel seu desballestament el 14 de setembre de 1977, adjudicat a l'empresa Madrid Mar, S.L, en 62.205.636 pessetes.

Al 1980 una de les quatre hèlix del creuer, juntament amb d'altres peces, va ser entregada a la ciutat de Santa Cruz de Tenerife per a la seva exposició en parc públic.

El bombardeig a la badia de Roses[modifica]

Succés[modifica]

Les narracions que ofereixen els qui estaven a bord del Canarías no parlen per res d'una operació de desembarcament, es limiten a presentar-nos l'atac com un simple bombardeig i valoren l'e­fecte psicológic de la sorpresa. Vegeu, d'entrada, allò que n’escriu Alvaró Fuentes:

A las cuatro treinta aproamos la bellísima bahía de Rosas. Se tocó zafarrancho de combate. Dentro de la bahía se hallaban dos barcos franceses, uno el Regí­na-Racis y el otro no recuerdo el nombre. Parece que llegaron de arribada forzosa debido al mal tiempo anterior. Atracado en el muelle estaba un guardacostas, el Marinero-Cante, del tipo llamado 'palmatoria' por tener esta forma. También había un mercante de tres palos (es refereix al Manel).

En el pueblo, la gente, al ver al canarias, lo tomó por marxista y se echó a la calle en manifestación con banderas rojas y republicanas. Cuan­do izamos la bandera nacional (símbolo de la España Grande) ­aquella gentuza se llenó de confu­sión; algunos, sin esperar, 'ahue­caron'; pero otros, sin creer lo que veían, se quedaron en los muelles mirándonos; pero cuando rompimos el fue­go sobre el Marínero-Cante huye­ron como liebres, a una velocidad de record, tomando las camionetas por asalto. Lástima de un came­rame.

Hicimos en total 41 disparos con los cañones del 12; uno de ellos cortó de cuajo la chimenea del bar­co rojo, que se incendió. También se le disparó al cuartel de carabineros, agujereándole. Lástima no ha­berle tirado con las torres.


Per la seva banda, l'almirall de la flota afirma:

Creuer Canarias

Se tuvo especial cuidado en no dar a las casas, que quedaban de­trás, haciendo los primeros dispa­ros deliberadamente cortos para dar tiempo a que huyera la gente que paseaba por el muelle; así lo reconoció el Alcalde o el que fuese, pues la primera noticia que se co­gió por la radio sólo hablaba de un marinero herido en el guardacos­tas. Pero de este incidente sacaron los catalanes toda la punta que les pareció y, seis u ocho horas des­pués, hablaban de las tentativas de desembarco con varias barcazas y gran número de tropas; las dos veces rechazados, naturalmente con grandes pérdidas, siendo perseguidos por la aviación, etc. Es de suponer que los vecinos de Rosas se quedaran atónitos al enterarse de esta serie de patrañas. El resul­tado fue que la Generalidad llamó tres o cuatro quintas, puso el grito en el cielo y se dispuso a defender las playas con milicianos. Excu­sado es decir el éxito de este golpe, pues la gente que amontonasen inútilmente en la costa lo estaría de menos en los frentes de tierra. Es­taban llenos de pánico hablando de la próxima invasión de Cataluña, de sus 200.000 hombres, etc., todo por cuatro tiros a un barco sin impor­tancia.

En la narració dels fets, l'al­calde de Roses Salvador Marcó, parla de la comèdia de les banderes que efectuà el Ca­narias abans del bombardeig. Pri­merament hissà l'ensenya republi­cana, seguidament la de Catalunya i a continuació la roja; final­ment enarborà la monàrquica i dis­parà la primera canonada. El bom­bardeig diu que durà un quart d'hora i que, a més de produir esvorancs al Marinero Cante, afectà a l'escola de la població (la Narcís Monturiol). Però no fa cap referèn­cia a les barcasses de desembarca­ment, ni a cap combat, i afirma que el creuer rebel fou vist al vespre en altres llocs de la costa, com Port­bou, Cadaqués i Llançà. D'acord amb aquestes manifestacions, és evident, doncs, que l'atac del Cana­rias ha de contemplar-se més com una esgarrapada momentània, pen­sada per crear pànic a la rera­guarda, que com una operació ago­sarada de desembarcament.

Conseqüències del bombardeig[modifica]

L'excitació de la població pel bombardeig del Canarias produí una nit de terror i violència contra moltes persones de la dreta política. En moltes poblacions de la comarca es van viure unes hores tenses i tràgiques, de repres­sió sense contemplacions. S'efectuaren un munt de detencions i s'acordà assaltar les presons de Girona, Olot i St. Feliu de Guíxols per tal de dur a terme la venjança. Foren víctimes de la repressió nocturna trenta set persones, que moriren, la major part d'elles comerciants i eclesiàstics.

A l'endemà dels fets, membres dels comitès creats per la generalitat van realitzar un ajustament de comptes entre la població civil.

Ressò en els mitjans de comunicació[modifica]

La humanitat[modifica]

El bombardeig del Canarias fou objecte de diverses cròniques, entre les quals destaquem la que féu Rovira i Virgili a "la Humanitat" (01/11/36), en un article titulat Badia de Roses. Reproduim - ne un fragment:

L'actualitat bèl·lica posa aquests dies en els llavis catalans el nom prestigiós de Roses, la vila de la badía magnífica. Per què haurà anat davant la vila empordanesa, quieta vora la mar, el vaixell bombardejador? Fins a una millor coneixença dels fets, pot suposar - se que l'agressió a Roses era allò que en llenguatge militar se'n diu demostració o una diversió. És que el Canarias volia explorar l'amplia badia del nord català? O és que volia simplement alarmar i espaordir el nostre poble? La presència del vaixell rebel a les nostres aigües, té per objecte de destorbar el tràfic marítim als nostres ports? O bé es tracta de concretar una amenaça que obligui als catalans a distreure poc o molt llur atenció d'altres fronts i a mantenir forces importants dins el propi territori?

Hem de creure que aviat quedarà aclarida la incògnita de la intenció que duia el Canarias. Mentrestant, l'espetec dels projectils a la badia de Roses ha posat en peu de guerra tot el nostre litoral. La resposta popular ha estat ràpida i gallarda.

Testimonis del bombardeig[modifica]

Testimoni de Maria Fages Flaquer[modifica]

Sobre la guerra a Roses, recorda el bombardeig del Canarias i com gairebé tots els rosincs aquella nit abandonaren les seves cases i van fugir cap a les muntanyes. Ells van anar al mas Boscà, i tot i que comenta que les bombes no van matar ningú, van passar molt por.

Testimoni de Batista Marrase Domènech[modifica]

Va arribar a Roses el 1932 i també va viure el bombardeig del Canarias: "El nostre vaixell va entrar al port al costal del Canarias. Veníem de pescar del Cap de Creus. El Canarias es va aturar. Nosaltres vam arribar a port i vam amarrar el nostre vaixell i, quan en baixàvem, el Canarias començà a disparar. Vam marxar corrents. Nosaltres vam anar a Garriguella. El Canarias va disparar també a l'Alcàntara, un vaixell de guerra, i el va destrossar".

Fitxa tècnica del Canarias[modifica]

  • Desplaçament: 10.000 t estàndar, 13.283 t a.p.c.
  • Eslora: 193,90 m
  • Manga: 19,52 m
  • Puntal: 12,57 m
  • Calat: 6,51 m
  • Blindatge - cinturó blindat: 50 mm–110 mm
  • Coberta: 25–110 mm
  • Torres: 25 mm
  • Armament: 8 canons SECN de 203 mm en 4 torres; 8 canons de 120 mm, 4 per banda; 12 tubs llançatorpedes de 533 mm, 6 per banda.
  • Propulsió: 8 calderas Yarrow; 4 turbines Parsons; 4 hèlix.
  • Potència: 90.000 cv
  • Velocitat: 33 nusos
  • Autonomía: 8.000 milles a 15 nusos; 4.000 milles a 25 nusos; 1.235 milles a 33 nusos
  • Tripulació: 800 homes
  • Equipamient aeronaus: Previstes 2 catapultes no instal·lades

Bibliografia[modifica]

  • Clarà, Josep: Article Bombardeig de Roses i nit de Terror, revista de Girona (Girona)