Escoles de Roses

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca


Al llarg de la història a Roses hi ha hagut diverses escoles que han format a la mainada de la vila. Actualment hi ha les escoles bressol o llars d'infants municipals El Cavallet de Mar i El Franquet, les públiques Narcís Monturiol, Jaume Vicens Vives, Els Grecs, Montserrat Vayreda i la concertada Centre Escolar Empordà, que també fa ensenyament secundari.


Escola Narcís Monturiol[modifica]

Narcís Monturiol

En el següent relat, s'explica la història del senyor Pere, antic alumne de l'escola, tal com ell la explica:

"El 1936 es va inaugurar l'escola que tenia el nom de Sacco i Vanzetti, que eren dos comunistes italians que van marxar. L'escola tenia una planta baixa i el primer pis no hi havien cursos, a les classes estaven asseguts nen i nena, tenien una llar de foc que encenia el mestre i també hi havia una tarima per poder veure millor els alumnes. Tant abans com ara gaudien de mitja hora de pati i jugaven a pilota. El dijous a la tarda feien festa. Cada dia feien sis hores de classe. No portaven uniforme i els professors no eren estrictes. Estudiaven: gramàtica, aritmètica, història d'Espanya i un llibre que es deia: “El Trobador Català”. Quan plovia no anaven al pati i no tenien jocs a l'aula. Escrivien amb tinta vermella, blava i amb llapis. Els dictats els feien amb llapis i després els passaven a tinta blava i el professor els corregia amb tinta vermella. Per entrar i sortir no hi havia música i començaven a les vuit i plegaven a les dotze, a la tarda començaven a les tres i acabaven a les cinc. No feien simulacres, el professor es deia Sr. Soler. L'escola s'acabava als catorze anys. De fet l'escola va estar oberta fins que va començar la guerra civil i no es va reobrir fins que aquesta va acabar, amb un nom diferent. Recorda quan va venir al port de Roses el vaixell de guerra “Canarias” i van haver de sortir de l'escola. "

Tal com explica el senyor Pere, l'escola es va inaugurar el setembre del 1936, i durant la guerra civil va estar tancada. Als anys quaranta, després de ser utilitzada com a base naval i ser atacada per l'exèrcit franquista, aquesta va ser arreglada i reoberta. Als anys setanta es va ampliar amb una nova planta. El curs 1993/1994 l'escola va ser remodelada i el 1996 l'escola es va reobrir de nou després d'una reforma de tot l'interior.

Nom[modifica]

El nom d'aquesta escola es va posar en honor a Narcís Monturiol (Figueres, 28 de setembre de 1819 - Barcelona, 6 de setembre de 1885), inventor del primer submarí tripulat amb un motor de propulsió anaeròbica.


Escola Jaume Vicens Vives

Escola Jaume Vicens Vives[modifica]

El centre va ser edificat l'any 1975 per acollir l'augment de la població escolar de Roses. Es va construir just de la carretera de les Arenes, al costat de la zona de creixement de l'eixample dels anys seixanta i setanta entre la Ciutadella i la Gran Via de Pau Casals. Ben aviat, el 1977 es va ampliar l'escola amb aules per a parvulari i EGB per donar resposta al ràpid creixement demogràfic de la vila. De nou, a mitjan dels anys noranta es va fer una nova ampliació.

Nom[modifica]

El nom de l'escola va ser posat en honor a Jaume Vicens Vives, eminent historiador i mestre d'historiadors, rosinc d'adopció pel seu matrimoni amb la rosinca Glòria Rahola d'Espona.

Escola Els Grecs

Escola Els Grecs[modifica]

Al setembre de 1996 es va crear l'Escola Els Grecs, que va ser creada a partir d'una escissió de l'Escola Narcís Monturiol, per l'augment del nombre d'alumnes. Durant la remodelació del Narcís Monturiol tot l'alumnat va anar al nou centre i un cop acabades es va passar de dues línies a una. Per repartir els alumnes en les dues escoles es va establir el carrer del Puig Rom com a línia divisòria i els alumnes es van destinar segons la proximitat.

El professorat es va repartir en les escoles segons el criteri d'antiguitat al centre. El Narcís Monturiol va estar cobert per definitius, i el sobrants van passar als Grecs. Els provisionals que en el curs anterior havien estat al Monturiol van confirmar plaça als Grecs.

L'edifici inaugurat en el curs 1993/1994 estava constituït per una línia i, com es preveia un augment de població, el curs 1996/1997 va haver un augment de classes i es va demanar l'ampliació de l'escola d'una línia a dues, que es va fer afectiva al curs 2003/2004.

Nom[modifica]

El nom de l'escola prové del nom del raval on està situada, els Grecs. Un topònim històric derivat de l'agricultura de l'indret basada en la vinya i en la varietat de raïm grec.


Escola Montserrat Vayreda

Escola Montserrat Vayreda[modifica]

L'any 2005 es va inaugurar la tercera escola pública d'ensenyament primari. Provisionalment, durant dotze anys, la mainada va fer els seus estudis primaris en uns barracons situats primer darrera de l'Escola Els Grecs i després al costat de la Piscina Municipal. Després d'anys de protestes de l'AFA de l'escola per tenir una escola digne, el setembre de 2017 es va inaugurar el nou edifici l'Escola Montserrat Vayreda, situada a la Vinyassa.

Nom[modifica]

Montserrat Vayreda Trullol (Lledó, 18 d'agost de 1924 - Figueres, 8 de novembre de 2006) fou una escriptora amb una extensa obra poètica i d'assaig i divulgació de l'Empordà.


Enllaços externs[modifica]

Escola Narcís Monturiol

Escola Vicens Vives

Escola Els Grecs

Escola Montserrat Vayreda