Antoni Abad Mallol

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Antoni Abad Mallol el dia de l'entrega del Dracma de Plata a la Confraria

Nascut a Roses (21/01/1963) al si d'una família de pescadors, ha estat lligat des de petit a la pesca de la mà del seu avi i del seu pare, Antoni Abad Lloret (Roses, 24/11/1932-25/01/2015). Els avis materns eren de Roses i els paterns del Campello i de la Vila Joiosa. Està casat amb Marta Gibert Viñas.

Des de ben jove feinejava al mar pescant i sargint (o remendant, que és com es coneix popularment aquesta feina) xarxes, mentre ho compatibilitzava amb els seus estudis, que seguí fins a COU. Tot i que podia haver estudiat a la Facultat de Nàutica de Barcelona, l'Antoni va preferir seguir els passos del seu pare i ajudar-lo en el negoci familiar, al capdavant de la gestió de les barques, atès des de 1963 el pare tenia altres negocis, com una fàbrica de bigues o el subministrament d'aigua potable en camions cuba –extreta del pou de la fàbrica– a les urbanitzacions de nova creació que varen sorgir amb el boom turístic. Va arribar a gestionar entre 6 i 7 barques amb els seus germans. Dels seus pares ha après la cultura de l'esforç i el treball, que ha aplicat al llarg de la seva vida.

A les eleccions de la Confraria de Pescadors de Roses de l'any 2008 va ser escollit patró major, un càrrec que va renovar successivament els anys 2012 i 2016. Durant el seu mandat la Confraria ha canviat els models de producció i de comercialització i ha entrat en projectes innovadors com la Càtedra Oceans i Salut Humana de la UdG o la col·laboració amb la producció de vi en el mar amb l'Hotel Cala Jóncols. Aquests projectes són una mostra de la visió dels canvis que necessita el sector per fer-se visible i ampliar el seu mercat.

En aquesta línia, el 24 gener de 2009 també va ser escollit president de la Federació de Pescadors de Girona i el 2014, com a president, va fer donació de l'arxiu de l'entitat al Museu de la Pesca de Palamós per a la seva conservació i difusió. Ha intervingut en seminaris com el dedicat a les alternatives a la pesca artesanal celebrat a l'Escola Politècnica Superior de Gandia el 26 de novembre de 2016.

El 17 de juny de 2017 va ser proclamat president del Comitè Executiu de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, substituint Eusebi Esgleas, que ocupava el càrrec des de 2009.

Finalment, el dia 13 d'octubre va ser el convidat a l'edició de tardor de 2018 del Locus Amoenus organitzat per l'Arxiu Municipal, en el qual trià com a lloc personal preferit el Moll Pesquer.


Enllaços[modifica]

http://www.confrariapescadorsroses.cat/