Windsurf

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Practicant windsurf

El windsurf és un esport aquàtic que consisteix en desplaçar-se en una taula amb una vela. El windsurf és una variant del surf i aquí Roses va entrar durant els anys 80 i segueix tenint molta acceptació. Per practicar el Windsurf és necessita tenir un mínim de condició física.


Coneixements generals[modifica]

Història[modifica]

Primer model Newman Darby

Els inicis del windsurf es remunten a la dècada dels '30, quan el gran pioner del surf, Tom Blake (1902-1994), un dia que els seus braços es trobaven cansats de "remar" a la recerca de bones onades per fer surf, va pensar que seria una bona idea propulsar-se amb el vent. La idea no va tenir gran acceptació ni difusió i no va ser fins l'any 1964 que el Nord-americà Newman Darby, ajudat per la seva dona Naomi, va dissenyar la primera "taula a vela". Al voltant dels '70 quasi '80 arribà a Europa, i a Roses cap els '80 quasi '90.


Material[modifica]

Material
Neoprè estàndard

Vela: impulsa la taula per la diferència de pressió existent entre ambdós costats de la mateixa a causa de la diferent velocitat amb què l'aire circula per ambdues cares. La vela pot tenir diverses mides.

Màstil: Pot ser d'una peça o separat en dues i té com a missió unir la vela a la taula i mantenir un perfil adequat de la vela.

Peu de màstil: Està composat per una junta de tipus cardan generalment d'algun tipus de goma que es pot doblegar en totes les direccions. La seva missió és unir l'aparell a la taula i transmetre a aquesta la força generada pel vent a la vela.

Botavara: Està formada per dos tubs (un a cada amura de la vela) units per un extrem al masteler (puny d'amura) i l'altra a la vela mitjançant un cap (escota).

Taula: Composta principalment per escuma de polietilè recoberta de resina epoxy. La seva longitud (eslora), forma i ample (màniga) varia segons l'especialitat esportiva a la qual va enfocada, rang de vent per al qual es troba dissenyada i pes del navegant. La seva missió és aconseguir el millor lliscament possible sobre l'aigua i sobre ella va pujat el navegant.

Quilla: Va prop de la popa i evita la deriva en navegació de planatge.

Arnés: utilitzat pel navegant per penjar de la botavara mitjançant uns caps i ajuda evitar l'esgotament muscular.

Footstraps: impedeix que l'esportista patini o perdi el control de la taula quan es travessen les onades i també li permet realitzar maniobres diverses.

Adaptador: és la peça que uneix la botavara al pal.

Neoprè: Serveix per les baixes temperatures, aïlla el cos de l'aigua.


Windsurf[modifica]

El windsurf es va introduir a Roses al voltant dels '80. Actualment existeix una escola de windsurf que resideix a la platja de Roses, és on es practica la vela.


Escoles[modifica]

Actualment existeix una escola de windsurf a la platja de Roses. El club s'anomena Club Mistral.


Copa mundial[modifica]

Cartell del campionat del món

El campionat de Windsurf es realitza en Sant Pere Pescador, pels volts de finals de maig, principis de juny. El campionat es disputa a la platja del càmping.


Competicions[modifica]

En windsurf hi ha quatre variants de competició:

Wave, o ones, es tracta d'una disciplina en què es realitzen salts i es surfegen les ones. Cal un equip més lleuger. Per a aquest estil es necessita força vent i onades d'almenys 1 metre.

Freestyle, o estil lliure. És una modalitat que ha tingut molta acollida aquests últims anys. Hi ha dos tipus d'estil lliure, el antic o old school i el modern o new school. L'antic consisteix en fer maniobres amb poc vent, amb la taula i la vela. El modern, es practica amb taules curtes, lleugeres i amples i amb espelmes de 4 a 6 metres quadrats. En l'estil lliure modern es fan maniobres ràpides a la vegada que un va saltant, rotant i lliscant. Usualment, es practica en condicions de bon vent i superfícies planes. La versió moderna d'aquesta modalitat, la més jove de totes a tenir disciplina pròpia en competició, ha tingut una ràpida expansió en els últims anys. Permet fer trucs espectaculars sense la necessitat d'haver onades que surfejar o amb les de saltar.

Eslàlom és una carrera en què es va zigzaguejant i envoltant unes boies amb el vent de través, fins arribar a la meta. Es necessita més vent per poder avançar més ràpid i poder planejar.

Regata, és una carrera en la qual les boies estan col·locades de manera que es puja al vent "cenyint" i després es baixa en popa o fent llargs, donant diverses voltes al recorregut, de manera similar a la resta de vaixells de vela, per a aquest tipus de regates s'han utilitzat diferents tipus de taules de windsurf.


Bibliografia[modifica]

  • Informació pròpia