Tomàs Mallol Deulofeu

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Tomàs Mallol Deulofeu/Lluís Huedo
Frame de la pel•lícula promocional que Tomàs Mallol fa de Roses


Tomàs Mallol va ser un apassionat del cinema però sobretot va ser conegut per ser l'artífex de la col·lecció de tot allò relacionat amb el món cinematogràfic que actualment conforma el fons permanent del Museu del Cinema de Girona.

Nascut l'any 1923 a Sant Pere Pescador, des de petit es mostrà interessat pels aspectes tècnics del cinema, disciplina que exercí a partir dels anys 50 sobretot de forma amateur i ocasionalment professional. A partir de meitat dels anys 60 s'establí com a fotògraf i publicista i és en aquest context quan l'ajuntament de Roses, l'any 1970, li encarrega una pel·lícula promocional del municipi.


La pel·lícula promocional[modifica]


La pel·lícula ara forma part del fons de l'Arxiu Municipal de Roses i en ocasió de la mort de Tomàs Mallol (Girona, Juny 2013) se'l va voler homenatjar dedicant-li un document del mes, on es descrivien les dades i història arxivístiques del reportatge:

 CAT AMR 17.2., Col•lecció audiovisual, Pel•lícula Rosas de Tomàs Mallol, ca 1970. Format 16mm. Tipus AB. 14’29’’. Català.

La pel·lícula forma part de la col·lecció audiovisual del fons de l'Ajuntament de Roses. La gravació fou un encàrrec de la Corporació a Tomàs Mallol per difondre la imatge de Roses com a centre turístic de primer ordre de la Costa Brava. La cinta original restà durant anys abandonada a les golfes municipals fins que l'any 1991 s'incorporà amb la resta de documentació a l'AMR.

El format original de la pel·lícula és de 16mm. La cinta es va digitalitzar l’any 2008, d’una banda per preservar-la de l’obsolescència futura del suport original i, també, per poder-la visionar, atesa la manca d’equipament per reproduir-la.[1]


La filmació de Mallol es basava en la difusió del patrimoni turístic de la població amb un marcat to publicitari. A l'article de l'AMR es fa la següent descripció de la pel·lícula Rosas:

 Mallol optà per presentar un recorregut per les diverses icones turístiques de Roses: les seves platges, el dolmen de la Creu d’en Cobertella, el castell de la Trinitat, la Ciutadella, el castrum del Puig Rom, el món de la pesca, els seus carrers i terrasses, les activitats aquàtiques i, com no, un tastet de la gastronomia rosinca amb un suculent suquet de peix fet vora mar. Cal destacar com Tomàs Mallol sonoritzà el discurs d'àudio en català.

La cinta va ser rodada a principis de la dècada de 1970 en un moment en què el turisme ja era el principal motor econòmic de la població. Aquesta cinta es pot relacionar amb les fotografies de l'any 1970 que Mallol féu de les maquetes d'un projecte de passeig marítim i port esportiu per encàrrec de l'Ajuntament i el Club de Mar de Roses. [2]

Curtmetratge[modifica]

D'altra banda, com a cineasta amateur Tomàs Mallol realitzà l'any 1964 un curtmetratge en una platja de Roses anomenat Fever. Aquest forma part d'una donació de la família de Mallol de 31 curtmetratges que rodà entre els anys 1956 i 1977, sota denominació d'Ancora Films T.M.D.El lloc on va ser rodat el curtmetratge probablement és la platja del Palangrers, més coneguda com el segon Moll.

Notes[modifica]

  1. Arxiu Municipal de Roses, document del mes d'octubre de 2013, " Tomàs Mallol i Roses (1970). Fragment de la pel·lícula de Tomàs Mallol"
  2. Arxiu Municipal de Roses, document del mes d'octubre de 2013, " Tomàs Mallol i Roses (1970). Fragment de la pel·lícula de Tomàs Mallol"


Bibliografia[modifica]

  • Arxiu Municipal de Roses, document del mes d'octubre de 2013, "Tomàs Mallol i Roses (1970). Fragment de la pel•lícula de Tomàs Mallol".[1]
  • Biografia de Tomàs Mallol [2]
  • Donació de 31 curtmetratges [3]