Maria Marés Ribas

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Maria Marés/ Autora: Judith Ijsselstein

Va néixer a Roses el 1911. El seu pare era pescador. Als 15 anys va anar al Masnou a servir en una casa particular. Era la més gran de quatre germanes i es va casar amb un pescador de Roses, en Ramon Callís, que treballava a la barca d'en Serrano. Van tenir una filla i un fill, que va morir en un accident de cotxe.

Durant la guerra, el seu home fou empresonat i enviat al camp de concentració de Pamplona, on va estar fins que gràcies al senyor Pio, el farmacèutic que hi havia a Roses, el van poder alliberar. De gran, a la Maria li agradava molt anar d'excursió. Va anar tres vegades a Barcelona i a Montserrat, indret que la va fascinar. També li agradava el teatre. "Recordo que, quan la meva filla tenia cinc mesos, va venir la Mari Sampere a Roses i vam anar a veure―va actuar a la sala de can Badosa", comenta. Quan va morir el seu home, va anar a viure amb el seu fill i, quan aquest va morir, va anar a casa de la seva filla.

La Maria té una gran memòria i recorda, com tots els que el van viure, el bombardeig del Canarias. Pel que fa a la guerra, diu: "Durant la guerra, nosaltres no vam passar gana perquè teníem un hort. Amb el que en trèiem i el que pescàvem sempre hi havia alguna cosa per menjar. La postguerra va ser mes dura. Eren temps de murris. Recordo quan van començar a arribar els anomenats culs blancs de Barcelona. Els vèiem venir pel camp amb els seus vestits blancs. N'hi havia per riure." Riu amb un gran sentit de l'humor i un somriure juvenil.[1]


Notes[modifica]

  1. "La gent gran de Roses. Cent vides, mil històries (1903/1918)". Ajuntament de Roses, febrer de 2005