Les cases

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Habitació situada a la banda nord-est del jaciment.

La part que es coneix del poblat del Puig Rom i de les cases dels seus habitants es redueix a un espai estret, enganxat a la muralla, tant en el costat est com a banda i banda del portal sud. La dades que es tenen procedeixen de les antigues campanyes arqueològiques i dels diaris d’excavació fets a l’època.

A trets generals, totes elles varen aparèixer molt arrasades, colgades per nivells de runa procedents de l’enderroc de la muralla. L’estat de conservació era escàs, amb només unes poques filades de pedra a nivell de fonaments. Sembla que també moltes pedres foren sostretes per a la construcció de les feixes de vinya posteriors.

S’han determinat habitatges formats per dues estances, separades entre si per un envà, amb una porta d’accés, construïts perpendicularment a la muralla i utilitzant aquesta com a paret de fons. Altres cambres tenen una planta quadrangular o més complexa, l’ús de les quals no s’ha pogut determinar. Tampoc no ha estat possible saber l’evolució constructiva d’aquestes unitats d’habitatge i si al llarg de la vida del poblat experimentaren canvis a la planta. Sí que es tenen més dades sobre el tipus de teulada, la qual seria majoritàriament de lloses de pedra. També s’hi han localitzat llars de foc fetes a terra i diverses pedres de molí i estris que han permès reconèixer la vida dels seus habitants.

Pel que fa a l’urbanisme, a davant d’aquesta línia de cases, adossat a la muralla, hi hauria un carrer que, molt probablement, seguiria el perímetre de tot el recinte. A l’altre costat, s’intueix una altra línia de cases: això podria indicar que el poblat s’ajustaria a la forma cònica del puig, amb línies de cases formant cercles fins a arribar a la part més alta; d’aquesta manera, s’adaptaven al desnivell i als afloraments de roca del subsòl.


Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X=515730 Y=4678450
  • GPS: 42° 15' 29.13" N 3° 11' 26.55" E
  • Decimal: Lat. 42.25809078484693 Lon. 3.1907079563631484

Mapa[modifica]


Bibliografia[modifica]

  • Pere de Palol (2004)."El castrum del Puig de les Muralles de Puig Rom". Sèrie monogràfica 22. Girona: MAC-Girona. 111pp.
  • David Pujol i Fabrelles (1999). "Les pedres parlen. La Ciutadella de Roses".