La Torreta

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
La Torreta, actual magatzem agrícola

La Torreta és una torre que pertanyia a una antiga masia fortificada, datada entre els segles XVI i XVII, de la que només en queden poques parets. Actualment l’estructura s’utilitza com a magatzem agrícola encara que s’hi reconeix el passat defensiu. La torre és de planta quadrada i fa uns 5’8 metres de costat. Els murs, construïts a base de lloses de pissarra i morter, són gruixuts i presenten diverses obertures. Una és una finestra al primer pis, aquesta té una llosa amb motllura com ampit i un gran carreu com llinda. Les altres són quatre espitlleres de forma quadrada, una altra de rectangular a la part baixa i una de quadrada en el pis superior.

La porta es troba a la façana de llevant i es troba elevada respecte al pas actual. S’hi accedeix mitjançant una rampa esglaonada construïda a principi del segle XX amb pedres i terres de la masia enrunada ja que la porta d’accés es troba enlairada 2,50 metres. Té una llinda feta amb un gran bloc de pedra grisa i sobre s’observa una sagetera tapiada.

La torre consta de dues parts diferenciades. Una és la base, atalussada i d’una altura d’1 metre 60. L’altra és l’edifici, estructurat en planta baixa, coberta amb volta semiesfèrica i primer pis. El teulat a un vessant que s’observa actualment és de factura més moderna ja que antigament hi hauria hagut un terrat amb una barana de ferro.

L’indret es troba al mig d’un olivar conreat a pocs metres de la carretera que va de Roses a Cadaqués, a la vall de la Trencada


Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X= 515250 Y=4682110


Mapa[modifica]


Nivell de protecció[modifica]

B. Protecció bàsica.

Objectes de protecció:

  • L’aspecte general de l’element concretada en el volum, l’ordre compositiu i la tipologia dels material.
  • Possibles restes estructurals associats a l’element corresponent a àmbits adjacents que estan desfigurats per intervencions modernes.
  • El subsòl del lloc on s’aixeca la torre ampliada en uns 20 metres en totes direccions.
  • Relació de l’element amb la carrerada empedrada que passa a pocs metres.
  • Camí d’accés a l’element.