Els Pastorets

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Àngels dels Pastorets, 2010

Els pastorets és una obra teatral, típica catalana, que es representa durant les festes de nadal. Ens explica la història d'uns pastors, que reben l'avís d'un àngel dient que el Messies ha nascut. En saber-ho, els pastors hi volen anar per adorar-lo, però les forçes del mal i del bé hi interferiran repetides vegades.

Aquesta obra té més de dos segles d'antiguitat, i multitud d'escriptors n'han fet la seva versió. La més coneguda és la de Josep Maria Folch i Torres, que la va escriure l'any 1916, però a Roses s'utilitza una altre versió també molt famosa, la dels pastorets d'Olot. Aquesta última va ser escrita per Antoni Molins i amb música d'Ignasi Rubió. A Roses però es redueix perquè no es faci tan llarga la representació.

Des de 1982, el Grup de Teatre de Roses s'encarrega de representar aquesta obra, però altres grups teatrals ja l'havien representat abans, tot i que feien servir la versió de Josep Maria Folch i Torres. En celebració dels anys 25, 30 i 50 d'aquesta obra representada pel Grup de Teatre de Roses es va fer una sessió golfa on es va fer una burla de l'obra.


Què són?[modifica]

Els pastorets, és una representació tradicional catalana típica de les festes de Nadal. Es representa en forma d'obra teatral. Es poden trobar moltes versions dels pastorets, però la més característica, és l'obra de Josep Maria Folch i Torres, que va néixer a Barcelona el 1880, i va morir, també a Barcelona al 1950 i va dedicar la seva vida a l'escriptura. El títol dels seus pastorets és “Els Pastorets”o “l'Adveniment de l'Infant Jesús”.

L'origen dels pastorets, és molt antic, i provenen de L'officium pastorum, traduït com l'adoració dels pastorets. Els primers textos escrits que hi fan referència daten d'entre els segles XIX i XX. Els primers escrits, com a tal, són “Los Pastorets de Betlem” o “Lo naixement de Nostre Senyor Jesucrist” de Miquel Saurina. Aquest escrits, es van fer l'any 1887. Una altre versió de l'any 1901, va ser titulada”El bressol de Jesús”. A partir d'aquí nombrosos han sigut els autors, que han fet les seves pròpies versions, igual que moltíssims pobles n'han fet la representació.

Els Pastorets són una obra característica dels drames religiosos medievals, que es representaven durant la nit de Nadal, a les 12 de la nit, a la missa del gall. El contingut de l'obra tracta sobre el naixement de l'enunciat messies segons la tradició judeocristiana. Hi podem trobar les aventures d’uns pastors que reben l'avís d’un àngel que diu que ha nascut el messies i que el volen anar a conèixer. Des que els pastors reben l’anunci que ha nascut el messies volen anar a Betlem, i aquí és on comencen a intervenir les forces del mal, i les forces del bé, per ajudar o impedir als pastorets arribar-hi.


Els pastorets de Folch i Torres[modifica]

Els pastorets més coneguts de tots són els de Folch i Torres, obra que li van encarregar l'any 1916 i que va titular com “Els pastorets o l'adveniment de l'Infant Jesús”. L’obra esta pautada en cinc actes i està protagonitzada per en Lluquet i en Rovelló, que són dos nois d’una masia que, per qüestions de màgia, arriben a Betlem. Quan arriben allà Sant Miquel els ajuda per impedir que Satanàs i els dimonis matin a l’Infant Jesús. L’obra agafa un toc màgic i rialler gràcies a la tossudesa de Lluquet i a la por que té el pobre Rovelló.


Els pastorets d'Olot[modifica]

Els pastorets d'Olot van ser escrits l'any 1880, és una de les versions de pastorets més antigues. El text va ser escrit per Antoni Molins, poeta nascut a Barcelona l'any 1838 i mort a Ibídem l'any 1903, i la musica la va composar Ignasi Rubió. Més tard va ser traduïda al català per Joaquim Danés. Aquesta versió té el nom de “El nacimiento del Salvador” o “La Redención del esclavo”. La història es basa en les aventures d’en Bato, en Borrego i els pastors que van cap a Betlem a adorar a Jesús, i entremig es troben amb les trampes que els dimonis capitanejats per Luzbel, els hi han preparat.


Els pastorets de Roses[modifica]

Els pastorets a Roses, es representen mes o menys des de finals del s.XIX i començaments del s. XX però des de l’any 1982, el Grup de Teatre de Roses, en va agafar el relleu, però amb un petit canvi: el grup actual utilitza la versió dels Pastorets d’Olot. La versió utilitzada és adequada per a les circumstàncies i l'han adaptat per tal de reduir el temps a només un acte.

Ignasi Tomàs, ha dirigit des dels seus inicis el Grup de Teatre de Roses, i per tant, els pastorets, obra que assegura que no se li fa feixuga després de repetir-la durant 30 anys. Cada obra és diferent i amb tanta trajectòria els actors canvien. Ell mateix en els seus inicis va representar alguns personatges com el Borrego, d’Uriel, d'Isaac o el Llucifer.


La Preparació[modifica]

Poder mostrar-ho de cara al públic és una feina dura i que porta temps. L'obra de cara a les representacions es prepara entre un mes i mig o dos mesos abans de l'actuació que es celebra generalment el dia de Nadal i alguns dies posteriors. Els actors principals hi van tots els dies entre setmana per assajar, i els caps de setmana es practica tot juntament amb la resta d'actors. Hi participen persones de totes les edats, tant actuant com preparant el vestuari, decorat, etc.


Resum de l'obra[modifica]

Aquesta obra no és una obra qualsevol, ja que prové d'una vella tradició judeocristiana sobre el naixement de l'enunciat messies i els pastors que el van a visitar.

Tot comença en un petit poble de pastors on l'àngel Gabriel va a anunciar que ha nascut Jesús en un estable de Betlem, quan els pastors ho senten tot el poble decideix anar cap a aquell estable per anar a adorar-lo.

Durant el transcurs de la història se'ns presenten dos grups de personatges paral·lels als pastors: els àngels caiguts o dimonis de l'infern, dirigits per Llucifer i que amb l'ajuda de Satanàs lluiten contra els àngels del cel dirigits per Sant Miquel, ajudat per Sant Gabriel.

Els dimonis s'apareixen a la vida de dos dels pastors del poble, en Bato i en Borrego, que s'havien allunyat del grup i al fer enfadar a Llucifer aquest li posa orelles d'ase a un d'ells com a càstig, això altera als pastors però un grup d'angelets més tard li treuen les orelles. Després d'això els àngels i els dimonis inicien una batalla que acaba amb la victòria divina dels àngels deixant que els pastors puguin continuar tranquils el seu camí i arribin finalment a l'estable on poder adorar al messies.


30 anys de Pastorets[modifica]

L'any 2012 i amb motiu de la celebració dels trenta anys de representació de l’obra, es va fer una sessió especial. Aquesta va ser l’anomenada sessió golfa, de la que només es te la oportunitat de veure quan el grup d’actors que representen els pastorets compleixen 25, 30 i 50 anys. Aquesta sessió golfa o també anomenada i promocionada com 3D va ser una versió satírica de l'obra original, va ser molt entretinguda.


Mapa del teatre[modifica]


Enllaços[modifica]

http://ca.wikipedia.org/wiki/Els_Pastorets

http://www.olotcultura.cat/butlleti/detallItem.php?IdText=1717