Edifici antic de Correus i Telègrafs

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Façana de l'antic edifici de Correus, actual Oficina de Turisme.

L’edifici antic de Correus i Telègrafs, emmarcat dins del Moviment Modern, va ser projectat l’any 1965 per l’arquitecte basc Eduardo Olasagasti Irigoyen.

Amb l'esclat del fenomen turístic i l'augment significatiu de la població les antiga oficina de Correus situada al carrer de Davant, just a la cantonada amb la riera Ginjolers, ja no reunia les condicions requerides i es necessitava una nova instal·lació que havia de donar resposta a la nova situació socioeconòmica de Roses. En aquest sentit, des de principi de la dècada de 1960 en el mateix indret on s'aixeca l'edifici actual, entre el rec d'en Forquilla i l'Hotel de la Marina, es va instal·lar un barracó provisional per al servei postal. Finalment, Correus va tirar endavant el projecte d'una nova edificació moderna, que va rebre el vistiplau del Consell de Ministres el juliol de 1965, i va ser acabat de construir l'any 1966.

AMR. Oficina provisional de Correus. Nadal de 1962. Autor: Artur Serra Figueras.

L'edifici[modifica]

En origen, la planta baixa era destinada a les oficines i a l'atenció al públic del servei de Correus i Telègrafs i la planta superior, a la qual s'hi accedeix des de la part posterior de l'edifici, a dos habitatges per als carters destinats a la vila. L’estructura de la façana principal és simètrica amb dues balconeres a cada extrem que les relliguen amb les façanes laterals. A la planta baixa destaquen unes grans obertures de vidre que conviden a entrar als visitants, tot i que en l’edifici original eren forats apaïsats que formaven una composició horitzontal remarcada per una gelosia.

Trenta-cinc anys després de l'establiment de la societat postal a l'edifici, l'any 2001 Correus va situar la seva seu als baixos de l'edifici Muni's, a la plaça de Pep Ventura. Paral·lelament, l'Ajuntament compra de l'edifici en dues fases, situant l'oficina d'informació turística a la planta baixa de l'immoble l'any 2002 i reformant-lo de manera integral el 2004. En el pis superior, des de l’any 2008, hi ha l’àrea de promoció econòmica del municipi, on hi ha les oficines del servei i una aula de formació.

Localització[modifica]

Avinguda de Rhode, 77- 79

Coordenades[modifica]

  • UTM: X: 514308 Y:4679422

Nivell de Protecció[modifica]

B. Protecció bàsica.

Objectes de protecció:

  • L’alçada reguladora i el nombre màxim de plantes queden determinats en els paràmetres d’aplicació de la clau que li correspon al POUM.
  • Ampliacions: sotmeses a ordenació volumètrica