Dolmen del Puig Saquera

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca


El dolmen del Puig Saquera és una cambra funerària. El tipus de sepulcre és indeterminat, possible sepulcre de corredor amb cambra trapezoïdal o rectangular curta i passadís estret. Està bastit en un terreny amb forta pendent de nord a sud. La roca és pissarra. La cambra devia de ser trapezoïdal o rectangular. No hi ha dades suficients per assegurar-ho. Conserva tres suports, la coberta i un fragment de la porta d'accés. Les dimensions internes de la cambra eren 1,3 metres de longitud, 0,9 metres d'amplada i 1,1 metres d'alçada.

El túmul devia ser de tendència circular.

Com que no es pot assegurar el seu tipus arquitectònic, cal situar-lo entre la segona i la tercera fase dels sepulcres de corredor de l'Alt Empordà-Rosselló, de mitjan a final del IV mil.leni a.C.

És un dolmen que es troba una mica aïllat dels altres conjunts megalítics de la zona. Va ser localitzat l'any 1984 per Joan Ortensi i Berta. Mai ha estat excavat.


Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • GPS: 42º 17' 54" N 3º 10' 57"
  • Decimals: Lat. 42.29833333333333 Lon. 3.1824999999999997


Mapa[modifica]


Com arribar-hi[modifica]

Des de Roses cal anar fins a la part alta de la urbanització del Mas Fumats, on es deixa el cotxe al costat de la darrera casa en el punt més elevat. Des d'aquí s'agafa un camí a peu que ens porta fins al cim del Puig Saquera. Uns 150 metres per sota d'aquest punt, a l'esquerra del camí, hi ha un replà al davant d'una paret rocosa. Allí hi ha el dolmen, just davant del cingle.


Bibliografia[modifica]

  • "Poblats, dòlmens i menhirs. Els grups megalítics de l'Albera, serra de Rodes i cap de Creus". Josep Tarrús i Galter. Diputació de Girona, 2002.