Dolmen del Llit de la Generala

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Dolmen del Llit de la Generala

Aquest dolmen forma part d'un conjunt megalític de tipologia variada en relació amb una àrea geogràfica centrada al paratge de la Casa Cremada. La seva cronologia es del 3500-3000 a.C.

El dolmen del Llit de la Generala està situat al mig d'una zona boscosa del paratge de la Casa Cremada, bastit transversalment en un terreny amb pendent antigament ocupat per vinyes. La implantació d'aquest conreu va afectar el megàlit ja que una feixa de vinya es va construir parcialment sobre la coberta. A uns 100 m a l'est hi ha el dolmen del Cap de l'Home.

L'aspecte actual del dolmen és el resultat d'una campanya de reconstrucció endegada l'any 1997. Abans de la reconstrucció l'aspecte i conservació del megalit dificultava la comprensió global ja que el que es veia era una perspectiva lateral i no frontal. En conjunt, les restes conservades del dolmen patien la pressió de les terres contingudes per la feixa de vinya, que formaven una terrassa superior.

Com a resultat de la restauració s'identifica un sepulcre de corredor construït amb lloses de gneis. amb cambra trapezoïdal curta i passadís estret, envoltat per un túmul. La cambra està formada per 8 lloses i la coberta.

És un sepulcre megalític d’inhumació múltiple successiva, reutilitzable des de la vora del túmul.


Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X= 515780 Y= 4679350
  • GPS: 42° 15.972' N 3° 11.48' E
  • Decimal: Lat. 42.26619535933309 Lon. 3.1913386507787203

Mapa[modifica]


Com arribar-hi[modifica]

Des de Roses cal anar fins al cim de l'urbanització dels Grecs, on es pot deixar el cotxe al costat del dolmen del Cap de l'Home. Des d'allà es caminen uns 150 metres, seguint el camí en direcció sudoest, fins que s'arriba a aquest dolmen.


Situació[modifica]

Puig del Cap de l'Home


Nivell de protecció[modifica]

B. Protecció bàsica.

Objectes de protecció:

  • Tots els elements que configuren el dolmen (cambra, avant-cambra, passadís, zona tumulària, anell perimetral).
  • Configuració natural i formal de l'entorn (parets de pedra seca, feixes, olivar, etc.).
  • Pi situat ponent
  • Camí d'accés al lloc.


Bibliografia[modifica]

  • "Poblats, dòlmens i menhirs. Els grups megalítics de l'Albera, serra de Rodes i cap de Creus". Josep Tarrús i Galter. Diputació de Girona, 2002.


Enllaços externs[modifica]