Cooperativa Agrícola La Bodega

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca

La Cooperativa Agrícola La Bodega, de Roses, va ser una entitat fundada l'any 1951 per uns pagesos cooperativistes de la vila. Va ser dissolta l'any 1990 quan es va fusionar amb la Cooperativa Agrícola de Pau.

La Cooperativa l'any 1982

La fundació i els primers anys[modifica]

Els primers passos per a la constitució de la cooperativa van topar amb els interessos de la jerarquia política local i amb els de la Hermandad Sindical de Labradores de Roses. Amb tot, l'any 1951 uns quants pagesos van tirar endavant els estatuts de l'entitat i van començar a negociar la permuta d'un terreny per a la construcció del local social. L'Ajuntament va permutar un terreny a la riera Ginjolers per un situat a can Ponac, propietat del soci i primer president Domingo Coll. El maig de l'any 1952 van començar a aixecar l'edifici, que aniria ampliant-se amb el pas dels anys per cobrir les necessitats dels socis. El setembre d'aquell mateix any ja entraven les primeres semals de raïm. El xoc d'interessos amb els trulls d'en Guerra i d'en Jordà va crear certa mala maror durant els primers anys de vida de La Bodega.

L'any 1956 va suposar un sotrac per a la nova cooperativa, que amb els crèdits de l'obra per pagar i amb una economia de guerra, va haver de fer front a la gran glaçada de l'any de la fred que va malmetre moltes oliveres. Així com a l'aprovació de la Llei del Sòl, que posava les bases de la reconversió del camp rosinc de l'agricultura a la construcció d'urbanitzacions. A banda de la botiga de la pròpia cooperativa, també van obrir una petita botiga al carrer d'en Mairó.

Als anys seixanta va arribar a tenir una norantena d'associats i van arribar a embotellar vi per als hotels de Roses. Fins al punt que l'any 1965 van començar a construir un annex i la botiga al propi edifici. Durant aquella dècada van produir a l'entorn d'uns 5.400hl, una producció menor que la dels productors privats de la vila.

L'any 1990, en ple procés d'un declivi continu de l'entitat, es va fusionar amb la Cooperativa de Pau i tots els seus actius van passar a la nova cooperativa. A partir de 1995 l'edifici va ser utilitzat per la Brigada Municipal i al tombant de segle va ser venut a l'Ajuntament, que tenia la voluntat d'enderrocar-lo per obrir un passeig.

L'edifici[modifica]

La Cooperativa va començar a ser construïda l'any 1952 en un terreny permutat amb l'Ajuntament al costat de la llera de la riera Ginjolers, just al costat del Safareig municipal. L'edifici es dividia en tres espais: les tines, el trull i la bodega. L'interior era d'obra vista, revoltons amb embigat de formigó i alguna encavallada de fusta. El local contigu, situat a la part nord i afegit anys després, tenia la coberta feta amb plaques de fibrociment. L'edifici va ser enderrocat l'any 2002 i només es conserven un trull i una premsa, ara exposats al giratori del Cementiri Municipal.