Cinema Casas

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Entrada al cinema Casas per la Riera Ginjolers /AMR. Fons Família Sanés Ribas- Autor: Fotografia Tort
Família Pujol Dunjó al pont de la Riera, davant del cine Casas/AMR. Fons Família Pujol Dunjó
Programa del Cinema Cipriano de la Festa Major de 1945/AMR. Fons Família Jofre Bonsoms
Cartell de la pel•lícula les 1000 i 1 nits, projectada durant la Festa Major de 1945/AMR. Fons Família Jofre Bonsoms

El cinema Casas fou el primer negoci dedicat a la projecció cinematogràfica a Roses. Inaugurat el mes de maig de l'any 1926, l'edifici estava situat al carrer Sant Elm número 34-36 i comptava amb 348 localitats. El fundador d'aquest negoci fou Ciprià Ribas i Soler per això també se'l coneixia com el cinema Cipriano o Can Cipri.

Expropiat durant un curt període, l'any 1937 Ciprià Ribas i la seva filla, Carolina Ribas i Salabert, recuperen la gestió del cinema. Les projeccions en aquesta època, i mentre va durar el cinema mut, anaven acompanyades pel piano que tocava la mateixa Carolina i pel violí de Modest Deulofeu [1].


Pel que fa la programació, l'oferta cinematogràfica del cinema Casas/Cipriano anava enfocada al públic general. Un exemple de cartell d'aquest cinema ens l'ofereix el document del mes de juliol de 2013 on es descriu el programa de la cartellera de la Festa Major de l'any 1945:

En una cara del document hi podem observar el cartell promocional de l’adaptació que John Rawlins va fer l’any 1942 de “Les mil i una nits”. Es tracta d’un cartell en el que es mostren dos dibuixos promocionals i on es destaquen els nom del director, John Rawlins, i dels actors protagonistes John Hall, Maria Montez i Sabu Dastagir. En el cartell també hi consta el logotip de la companyia distribuïdora “Universal Films Española” i l’ús de la tecnologia “Tecnicolor” per a la projecció.

En el revers del programa s’hi anuncia, a més de l'esmentada “Las mil y una noches”, “El hijo de la fúria”, un drama en el que es barreja el romanticisme amb elements judicials, dirigida per John Cromwell l’any 1942. [2]

El cartell també ens permet saber, a través dels elements propagandístics que incorpora, l'equipament tecnològic del que disposava el cinema:

 El programa utilitza diferents al•lusions a l’equipament tecnològic del cinema, fent servir comentaris de l’estil “Esta empresa no regateando esfuerzo alguno, presenta para estos días verdaderas maravillas del séptimo arte” o “ Este local está dotado de unos aparatos que hacen que en audición y visión sea el mejor de la Comarca, corriendo pareja con los mejores de las grandes ciudades”. [3]


El cinema Casas o Cipriano tancà portes l'any 1985 amb un aforament de 573 localitats. L'edifici es va enderrocar la tardor de 2012.


Notes[modifica]

  1. Joaquim Romaguera, Silenci, rodem! La Història del cinema a les comarques de Girona, Col·lecció Papers de Comunicació, Girona, Col·legi de Periodistes de Catalunya, Diputació de Girona, 2005 p. 185
  2. Arxiu Municipal de Roses, document del mes de juliol de 2013, Tres, dos, un, acció! Programa del cinema Cipriano
  3. Arxiu Municipal de Roses, document del mes de juliol de 2013, Tres, dos, un, acció! Programa del cinema Cipriano


Bibliografia[modifica]