Cementiri municipal

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Entrada del Cementiri Municipal de Roses

El cementiri municipal és un recinte funerari de planta gairebé rectangular situat a la carretera del mas Oliva. Aquest consta de dues parts ben diferenciades: el cementiri antic situat a llevant i l'ampliació duta a terme durant l'última dècada del segle XX.

El recinte antic està tancat amb una paret d'uns tres metres d'alt. Del mur en sobresurten una fila de xiprers a la banda nord del cementiri. L'accés es troba a llevant i la porta està decorada amb motllures que representen un frontó amb dues palmetes als extrems i uns carreus als brancals. A banda i banda de la porta les parets s'allarguen uns cinc metres. Dos finestrals cecs emmarcats amb un frontó les decoren.

L'interior està distribuït en base als camins que configuren una itinerari en forma de creu. A l'encreuament dels dos vials principals hi ha una creu monumental de pedra sobre una base esglaonada. Al voltant dels carrers s'hi troben els nínxols disposats ordenadament en illes.

La capella del cementiri es troba alineada a l¡extrem oest del recinte, alineada amb l¡entrada. Aquesta és un petit edifici d'estil neoclàssic, de planta rectangular, cobert amb una volta semicircular i amb un pòrtic. La façana està decorada amb un arc de mig punt sostingut per dues columnes i uns capitells amb volutes. L'arc està coronat per una creu de pedra treballada. A l'interior hi ha un petit altar i una fornícula. La porta que dóna accés a la sagristia s'obre al costat sud de la construcció.


Hi ha diferents panteons que tenen escultures que els decoren. Entre ells destaca el de la família del polític Pere Rahola, a l’angle nord-oest. En aquesta tomba monumental, que representa un gran sarcòfag, l’única decoració que s’hi troba és una escultura feta per Josep Llimona i Bruguera. En aquesta escultura, anomenada plegaria [1], hi ha representada una figura femenina asseguda amb la ma dreta recolzada sobre un genoll i l’esquerra sobre el sarcòfag. Un peu nu sobresurt de sota el vestit. La noia duu un vestit llarg, senzill i porta els cabells recollits.

També hi destaca el conjunt escultòric de la tomba de l'historiador Jaume Vicens Vives, de Josep Maria Subirachs, i on s'hi pot llegir la seva màxima "Super Adversa Augeri".

El cementiri municipal de Roses compta amb un total de 2.990 nínxols, 16 columbaris i 12 panteons [2]


Notícies històriques[modifica]

La redacció del projecte per l’actual cementiri de Roses data del 1884. En aquest es feia una proposta de distribució de l’espai que només es va materialitzar amb el mur de tanca. L’any següent l’ajuntament compra els terrenys i el 1889 encarrega un nou projecte a Josep Vila i Callol. Aquest aprofita el mur de tanca ja construït per la construcció del nou cementiri.

Notes[modifica]

  1. http://www.gaudiallgaudi.com/CS002.htm
  2. http://www.gironanoticies.com/noticies/noticia.php?id=11498

Localització[modifica]

Carretera del mas Oliva s/n.

Coordenades[modifica]

  • UTM: X:515053 Y:4679764


Nivell de Protecció[modifica]

B. Protecció bàsica.

Objectes de protecció:

  • Paret de tanca de la façana principal: cromatisme, motllures i elements ornamentals.
  • Distribució interna de la part antiga.
  • Ornamentació vegetal natural.
  • Capella cementirial.
  • Tomba de la família Rahola