Casa de les Marqueses de Llinàs

De Rosespedia

Revisió de 19:03, 12 maig 2020; WikiSysop (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
CA | ES | EN | FR
Façana de la casa de les Marqueses de Llinàs
La casa de les Marqueses de Llinàs és un edifici construït pel mestre d'obres Joan Marés i Marés l'any 1900 seguint un estil historicista, neogòtic. El seu promotor va ser Enrique de Puig Arola, advocat i procurador rosinc afincat a Barcelona. Aquesta casa pertany al grup d'habitatges benestants construïts a primera línia de mar a finals del segle XIX i principis del segle XX.

De l’edifici original actualment només en queda la façana, tot i que es conserva la planimetria de la casa abans del seu enderroc. L’any 1996 es va reformar tot l’interior i es va afegir un quart nivell reculat. Antigament la casa tenia tres plantes que coincideixen amb les actuals.

La façana està estructurada en tres nivells. A la planta baixa hi ha tres portalades d’arc Tudor. La central és la més gran encara que les tres estan decorades amb el mateix tipus de motllures. El pis principal presenta un balcó corregut amb una barana de pedra amb quadrifolis emmarcats per rombes que s’enllacen. Al igual que a la planta baixa, el primer pis té tres obertures decorades amb un voladís ornamental de poc relleu acabat en unes mènsules que emulen capitells. Entre el pis i la galeria superior hi ha un relleu amb sanefes florals. La composició està rematada amb l’escut heràldic de la família de Puig esculpit en marbre blanc, format per una creu patriarcal i un lleó rampant.

La galeria superior presenta tres obertures que guarden estreta simetria amb la resta de l’edifici. Les dues laterals presenten una finestra geminada amb columneta al mig. La central en canvi té tres suports. La cornisa de l’edifici està decorada amb permòdols.

Del grup d'habitatges burgesos d'època també en són testimoni la Casa Rahola Berga, la casa Matas, la casa Mallol i la casa Canals.


Localització[modifica]

Plaça Catalunya, 8.

Coordenades[modifica]

 • UTM: X: 514508 Y:4679256


Nivell de Protecció[modifica]

B. Protecció bàsica

Objectes de protecció:

 • La integritat de la façana
 • Elements ornamentals de l’interior
 • L’alçada reguladora i el nombre màxim de plantes queden determinats en els paràmetres d’aplicació de la clau que li correspon al POUM
 • Les ampliacions en alçada compliran les següents condicions:
  • Es retiraran un mínim de 1,5 metres del pla de la façana existent.
  • Les zones de les mitgeres que quedin descobertes hauran de tenir tractament de la façana.
  • Els colors dels elements de façana seran els admesos a la normativa de cada zona.


Enllaços externs[modifica]
Casa de las Marquesas de Llinàs

1900 / Ecléctico / Àngel Marés Fonseya y Joan Marés Marés, maestros de obras


Vivienda señorial de veraneo de estilo marcadamente historicista o neogótico que mandó construir en 1900 Enric de Puig Arola, un abogado originario de Roses establecido en Barcelona. Del antiguo edificio solo queda la fachada, tras el derribo en 1996 de la vivienda y del almacén originales. Destacan las tres portadas de arco tudor, la barandilla de piedra con cuadrifolios enmarcados por rombos que se entrelazan, así como las tres aberturas del primer piso, decoradas con un voladizo ornamental y rematado con unas ménsulas que emulan capiteles. Entre el piso y la galería superior hay un relieve con cenefas florales, así como la cornisa del edificio, decorada con canecillos. La composición está rematada con el escudo heráldico de la familia Llinàs esculpido en mármol blanco.

Alojó la primera biblioteca pública de Roses entre los años cincuenta y ochenta del siglo XX.Casa de les Marqueses de Llinàs

1900 / Eclectic / Àngel Marés Fonseya and Joan Marés Marés, master builders


A grand summer residence in a markedly Historicist or neo-Gothic in style, built in 1900 for Enric de Puig Arola, a lawyer originally from Roses but based in Barcelona. Only the facade remains of the old building after the original house and store were demolished in 1996. It is noted for the three Tudor arches, the stone balustrade with quatrefoils framed by rhombuses which link them, as well as the three openings of the first floor, decorated with projecting ornamentation and finished with brackets emulating capitals. Between the first floor and the upper gallery there is a relief with floral borders, and the cornice of the building is decorated with corbels. The composition is topped with the heraldic coat of arms of the Llinàs family sculpted in white marble.

It housed the first public library in Roses between the 1950s and 1980s.Casa de les Marqueses de Llinàs

1900 / Éclectique / Àngel Marés Fonseya et Joan Marés Marés, maîtres d'œuvre


Demeure seigneuriale de villégiature de style nettement historiciste ou néo-gothique, construite en 1900 par Enric de Puig Arola, avocat originaire de Roses établi à Barcelone. De l'ancien bâtiment il ne reste que la façade, après la démolition de la maison et de l’entrepôt en 1996. Il faut ici souligner les trois entrées en arc Tudor, la balustrade en pierre avec des quatre-feuilles encadrés de losanges reliés, ainsi que les trois ouvertures du premier étage qui sont décorées d'un encorbellement ornemental dont les finitions sont des supports qui imitent des chapiteaux. Entre le sol et la galerie supérieure, il y a un relief avec des bordures florales, ainsi que la corniche du bâtiment, décorée de modillons. La composition est complétée par le blason héraldique de la famille Llinàs sculpté dans du marbre blanc.

La maison avait abrité la première bibliothèque publique de Roses entre les années cinquante et les années quatre-vingt du XXe siècle.