Casa Melis

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
La casa Melis l'any 1929 amb el matrimoni Sans Oriol al balcó i Adela Melis a la porta d'entrada. (AMR, Fons Família Falgarona Sans

Habitatge d'estil eclèctic obra del mestre d'obres Àngel Marès Fontseya i promogut per la figuerenca nascuda a Nova Orleans Adela Melis Rideau. Construït entre finals de 1928 i setembre de 1929, només conserva una part de la façana original, de la primera i segona planta. La façana està formada per grans obertures i amb elements ornamentals d'un cert aire colonial, com les jardineres de ceràmica vidriada i la cornisa amb bigues de fusta pintades de color blau. La construcció d'un edifici d'habitatges de nova planta va provocar l'enderroc de la distribució original i les reformes posteriors, així com la pèrdua del mobiliari original de la planta baixa de la casa.

La transformació d'una casa de poble[modifica]

A l'esquerra, la casa antiga abans de la construcció d'Adela Melis. A la dreta, la casa Pi i Calleja. ca. 1910. (AMR, Col·lecció Benet Fonolleras

La finca va ser comprada per Adela Melis a Joaquima Masó Dalmau, propietaria de la casa entre 1912 i 1929. Segurament la senyora Melis volia consolidar l'estiueig que realitzava la família des de la dècada de 1910. Adela Melis Rideau era nascuda a Nova Orleans, però vivia a Figueres i estava casada amb Josep Guillamet Campistol. La casa figuerenca la va projectar Ricard Giralt i Casadesús (1922).

La casa va ser inaugurada amb una gran festa i un ball de nit el 14 setembre de 1929 amb les principals famílies estiuejants rosinques, així com personalitats de tota la comarca, amb assistència dels Ferrerós, Pi Ferrer, Saprisa, Pi Calleja, Carbó, Bassols, Puig Pujades, Massot, Avià Pi, Gay, Riera, Comet, Balló Cuberta i Fàbrega. Es va fer un ball popular molt concorregut a la nit. Segons relatava l'Ampurdán, «después de terminada su construcción y amueblaje, la casa de Adela Melis, Vda. de Guillamet, actuando de padrinos los familiares de dicha señora esposos Ana Oriol y Enrique Sans». Els padrins de l'acte, Anna Oriol i Enric Sans, acabarien heretant la casa. Sans, eminent músic figuerenc, va omplir la casa de música, tal com constata el fons que s'hi conservava, de la mateixa manera que ho faria el seu gendre Josep Falgarona, també figuerenc i pianista reconegut.

Posteriorment, es va afegir una planta pis seguint la mateixa estètica amb les jardineres de ceràmica vidriada i la fusteria de color blau a les bigues i a la barana del terrat. El 1973 Úrsula Sans Oriol va promoure l'addició d'una planta àtic projectada per l'arquitecte Juli Rosa Cirilo. Entre 2017 i 2018 la casa va ser enderrocada i la façana parcialment rehabilitada, d'acord amb el projecte de Collgorgot Arquitectes SCP, de Figueres.

Una casa documentada[modifica]

La segona esposa de Josep Falgarona, Mercedes Juvé Acero, va fer donació a l'Arxiu Municipal de Roses de la documentació personal i professional de la senyora Adela Melis, el matrimoni d'Enric Sans i Anna Oriol i del matrimoni d'Úrsula Sans Oriol i Josep Falgarona Canadell. En destaca la documentació de caràcter musical i la biblioteca familiar.