Carrers rosincs

De Rosespedia

Revisió de 13:23, 14 juny 2012; WikiSysop (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
La Rambla

Els carrers rosincs han patit un conjunt de canvis al llarg de la història, que han estat molt importants per a què el poble continuï creixent i millorant. Sobretot, ha canviat des de l'època de la Guerra Civil (1936-1939).


Introducció[modifica]

Els carrers de Roses, han anat fent una evolució amb el pas del temps fins a arribar a ser el que són avui en dia. L’evolució dels carrers ha anat creixent sobretot al voltant dels anys 70, quan també van començar a construir-se més edificis i establiments. Fou durant els anys 90 i començaments del segle XXI que fins i tot van començar a construir més carrers per arribar a les diferents urbanitzacions.


L’evolució dels carrers[modifica]

Els carrers han anat evolucionant amb el pas del temps, a causa de les guerres, de les obres, del creixement del poble... Però aquests petits canvis han millorat l'aspecte del nostre poble.


El període de la postguerra: època dels nostres avis[modifica]

Entre el 1936 i el 1939 es va viure a Espanya la guerra Civil, que també va afectar pobles de Catalunya com Girona, Barcelona i fins i tot Roses, el nostre petit poble costaner. Un cop acabat el conflicte, al voltant del 1939, s’inicia el període de la postguerra. Els anys anteriors van ser molt difícils per a la generació que vivia a Roses i pel poble en general, per tant, ara es començava a respirar una mica de pau, que no duraria gaire.

En quant els carrers i altres llocs de Roses, es pot dir que eren ben diferents als d’ara. Abans, eren més grans perquè els edificis, com a mínim, eren de dos pisos. A més, la majoria no tenien voreres ja que no circulaven gaires cotxes i vehicles. Amb el pas del temps, es van anar asfaltant alguns carrers i es van fer cada vegada més moderns. Les cases i les botigues també van canviar any rere any. Per exemple, es pintaven i es posaven rètols cada cop més actuals. Molts dels hotels i grans edificis que hi ha ara a Roses, no estaven encara construïts.


A l'època dels nostres pares[modifica]

Als anys 70 es va acabar una severa dictadura del general Franco (1975) i es va instaurar una nova constitució al 1978. L’estat espanyol ara sí que podia considerar que es vivia un període de pau i normalitat.

A mesura que passaren els anys, Roses va patir una sèrie de grans canvis en els seus carrers, places i carreteres. En general, tots els carrers ja estaven asfaltats i hi havia més trànsit de cotxes i altres vehicles. Cada any que passava s’obrien més botigues i establiments comercials com els restaurants i els hotels. Roses es començava a convertir en una ciutat turística. No obstant, les zones del port, la Ciutadella, el Castell de la Trinitat o d’altres, encara no estaven renovats i reconstruïts (no va ser fins al començament del nou segle que van iniciar-se les construccions). Els carrers ja disposaven (la majoria) de voreres amples per als vianants. El gran poble de Roses cada vegada es convertia més en una petita ciutat o vila, ja que cada any que passava rebia moltes més visites d'estrangers.


Com són a l'actualitat?[modifica]

Avui en dia, a Roses cada carrer té el seu nom propi. Hi ha alguns carrers que encara conserven elements d’abans, com el carrer del Castell de la Trinitat, que forma el rerepaís del barri, rectilini o almenys, amb el concepte de recte que tenien de les coses abans.

Tot i això, els carrers sempre estan nets i ben construïts, plens de gent i de turisme, sobre tot a l’estiu.

Carrers de Roses[modifica]

Altres curiositats[modifica]

La vila de Roses del segle XIX (l'any 1850), tenia els carrers estrets, irregulars, paral·lels al mar. A més, estaven condicionats des del seu mateix origen per les vicissituds i necessitats militars de la Ciutadella.


Bibliografia[modifica]

-Recerca de fotografies antigues

-Entrevistes a familiars

-Llibres d'història de Roses a la biblioteca

-http://ca.wikipedia.org/wiki/Roses

-www.roses.cat