Barraca de Jóncols

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
La barraca de Jóncols es troba en un bon estat de conservació
La construcció es troba a l'extrem oest de la cala


Les barraques de pescadors són petits refugis fets pels mateixos pescadors amb la finalitat de refugiar-se de les condicions climàtiques adverses. Se'n troben diverses al llarg de la costa com la de Jóncols, Montjoi, l’Almadrava o la barraca de la Pelosa. Aquestes són una mostra d'arquitectura popular estretament lligada al territori i a les persones que l'exploten.

La barraca de Cala Jóncols és una casa rectangular de planta baixa coberta amb una teulada a una vessant. L'interior originalment estava compartimentat i hi havia una llar de foc i uns pedrissos a l'angle nord. El sostre és d'embigat amb cabirons de fusta. Es troba a l'extrem oest de la platja i la façana està encarada a sud, on s'hi troba la porta i dos bancs d'obra, un a cada banda de l'entrada.

L'edifici actual va ser construït a partir d'una barraca més antiga que, tot i que no en queda cap resta, se'n coneix l'existència per documents del segle XVII on es fa referència als drets de pesca entre les universitats de Roses i Cadaqués. En aquests textos s'anomena a les barraques “botigas de pescadors”. L'antiga barraca es trobava situada a migdia de l'actual encara que les poques restes que en quedaven van ser eliminades al construir a sobre un petit edifici modern.

En aquests refugis comunals hi havia el necessari per estar petites temporades a recés dels temporals.

Des que la barraca que s'observa ara va ser feta, al segle XIX, la construcció ha estat sotmesa a diferents intervencions arquitectòniques per assegurar-ne la seva fermesa. De la construcció original se'n conserva el canaló d'aigües pluvials de ceràmica verda vidriada que desemboca en un costat de la façana i les parets, fetes amb pedres irregulars lligades amb morter i després cobertes d'una capa d'enlluït emblanquinat per amagar aquesta construcció poc acurada.


Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X= 520950 Y=4678100


Mapa[modifica]


Nivell de protecció[modifica]

B. Protecció bàsica.

Objectes de protecció:

  • Cos íntegre de l'edifici
  • Característiques arquitectòniques (coberta, materials, obertures, sistema constructiu, etc)
  • Entorn immediat de la barraca.