Pesca rosincaDe RosespediaRevisió de 21:22, 29 feb 2012; Clara05 (Discussió | contribucions)
ContingutLa pesca antigaAbans, la gent es dedicava a la pesca. Alhora els natals del poble posseïen alguns cultius, com horts, olivars i vinyes, i això podien guanyar-se la vida. La gent gran prefereix la pesca d’abans, tot i que treballaven amb condicions dures, jornades molt llargues, de les 6:00 H fins les 18:00 H. Les barques d’abans no tenien motor, per tant tenien que remar, o com deien abans vogar. Les barques no portaven coberta, i si feia mal temps i plovia mentre ells estaven al mig del mar es mullaven, i si hi havia mala mar no podien sortir, per tant perdien un dia de guanys. Però podien viure bé i podien comprar-se la seva caseta per poder viure amb la seva família, tot això es va acabar quan es va començar a utilitzar els motors amb el petroli, que això provocà que els pescadors pràcticament no fessin guanys, perquè havien de pagar el combustible amb la major part dels beneficis que tenien. Les tècniques que més predominaven a Roses eren el palangre i els boleros, però també s'utilitzaven els tresmalls i les nanses. Cada dia després de que els pescadors tornessin de la seva jornada de pesca, les dones tenien que remendar (cosir) les xarxes que s’havien fet malbé, perquè així l’endemà els seus marits pescadors poguessin anar a pescar el dia següent.
La pesca d’araActualment el port de Roses és un dels 3 ports pesquers més important de Catalunya, tan en el nombre de captures com de nombre d’embarcacions. Hi ha unes 21 vaixells i uns 15 bots petits. Les tècniques que s'apliquen són la pesca de marisqueig, la de palangre, la d'arrossegament, la de tremall i la d'encerclament.
La venda del peixEl primer lloc on es venia el peix era a la plaça Sant Pere, després es va traslladar on actualment hi ha el pàrquing de vora mar on hi havia un edifici anomenat “Lonja”. Més tard dels anys trenta als seixanta es va construir el port pesquer on podien amarrar les barques, i on ara poden vendre el peix en la confraria mitjançant una subhasta electrònica, amb l’aplicació de les noves tecnologies. Les subhastes es fan cada dia a les 5.30 H de la tarda, al matí a les 8.00 H es fa la subhasta del peix blau com la sardina i l’anxova. Al arribar les embarcacions al port, les caixes del peix es passen per una cabina on hi ha un home que el pesa, i posa un paper amb l’espècie que és i el pes d’aquest. Tot seguit mitjançant una cinta les caixes van arribant fins al mig de la cinta on a es troba una tele, on hi apareix la informació del peix que es subhasta. On apareix un preu màxim pel producte i va baixant, quan els possibles compradors els hi interessa cliquen un botó i ja posseeixen aquella caixa o caixes. Després al final et donen una targeta amb el que has comprat, i tot seguit, vas a l’oficina on comproves el que has comprat i pagues. En la venda del peix hi influeix la temporada, depèn de la temporada hi abunda una espècie més que l’altre, també s’hi té que tenir en conta la època de la ovulada ja que si hi ha un temporal pot matar els ous. També influeix la barca de la que procedeix el peix, ja que algunes barques tracten millor el peix que altres, és a dir, l’aspecte del peix. Tot el peix, després de la subhasta va directe a la peixateria o als hotels i restaurants. Els peixos que es venen més són els d’escata gran, com el gall de sant Pere, l’escórpora, les pelaies (conegudes com a bruixes). També es ven el marisc, com les gambes de Roses, el cargol de punxa, encara que el millor és la llagosta de Roses. També es venen els pops de roca i els llucets ja que tenen un preu molt barat. També es ven el llongol.
Peixos de les costes catalanesAlguns peixos que s’han capturats en aquestes coses i són aptes pel comerç son: peix espasa emperador, tonyina, bonítol, verat, gall, llobarro, lluç, maire, serviola, sardina, seitó, cap roig, penegal, bruixa, palaia, llenguado, remol empetxinat, pagell, moll roquer, bròtola, orada, mabre, sarg, déntol, mero, congre, anguila, rap, sèpia, etc. També s’han vist balenes, tortugues i taurons.
Tècniques de la pescaTècniques actuals
Tècniques perdudes:
Casal dels pescadorsAl 1989 es va fundar el Casal dels Pescadors, és un edifici destinat als pescadors, que s’han jubilat, per a les seves dones. Avui en dia aquesta gent tenen a la seva disposició diferentes instal·lacions, com ara bé, una perruqueria, una infermeria que vacuna als pescadors que ho necessitin, així no tenen que anar al Centre d’assistències primàries (CAP); i també tenen servei de massatgista. Actualment es poden rebre aquests serveis essent jubilat i fent-se soci prèviament.
BibliografiaWebs: Web oficial de Roses: http://www.roses.cat/ca/Turisme/Oferta/AltresLlocs/PortPesquer.aspx Llibres i articles consultats: ROSES la elección natural, de Josep M. Dacosta y Antonio Espejo. La pesca a Catalunya, d' Emerencià Roig. Altres: Complementat amb una entrevista a Esperança Fontdecaba, entre altres. |