Mas de la Regullosa

De Rosespedia

Revisió de 15:32, 3 set 2009; Xe (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Contraforts del mas de la Regullosa

El mas de la Regullosa està construït en un abric del vessant sud del puig el Pení, en una zona on hi predominen les balmes i els afloraments de licorella marronosa. Els murs del mas van estar fets amb la pedra dels voltants integrant-se així al paisatge.

L’edifici era de planta rectangular i estava dividit en dos àmbits, el del fons estava en part dins la roca. Actualment la construcció es troba molt enrunada però es constata l’existència de dues plantes i una coberta a un vessant. Les restes d’aquest pis es troben a la planta baixa, ara inaccessible.

Les estructures que queden dempeus són un contrafort de secció triangular a l’angle sud-est. En aquest costat també es mantenen les parets de l’edifici, de vuit metres. A ponent d’aquest angle del mas s’hi observa una espècie de passadís. La resta de l’edifici està colgat per la runa.

Notícies històriques[modifica]

El mas de la Regullosa, per proximitat amb els límits del terme, el trobem en uns documents dels segle XVII relatius a plets entre Roses i Cadaqués sobre límits territorials i drets de pesca. Els documents conservats a l’arxiu Parroquial de Cadaqués citen un mas anomenat de la Rovellosa. El nom actual en seria una derivació del nom original que fa referència al color vermellós de les roques del paratge on es troba.

Els habitants del mas durant el segle XVII pagaven els impostos a la universitat de Roses i també hi eren batejats i enterrats.

El marqués de sant Mori, Diego de Moixó i Cerdà, deixa en herència el mas al seu fill Francisco de Moixó i Sentmenat l’any 1906.

Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X=520513 Y= 4678926


Mapa[modifica]


Nivell de protecció[modifica]

B. Protecció bàsica.

Objectes de protecció:

  • Totes les estructures de la masia segon intervenció en grau de consolidació i conservació.
  • Relació de les restes conservades amb la roca natural a la qual s’adossa.
  • Entorn natural i geològic de la masia.