Casa Neus: Diferència entre les revisions

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Línia 1: Línia 1:
 
[[Imatge:casaneus.jpg|350px|thumb|dreta|Façana principal de la casa Neus ]]
 
[[Imatge:casaneus.jpg|350px|thumb|dreta|Façana principal de la casa Neus ]]
La '''Casa Neus''' és un habitatge situat dins el nucli urbà de Roses, que està catalogada a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Es troba davant de la [[Ciutadella]] i de la [[Plaça de les Botxes]], a la cantonada delimitada per l'avinguda de Rhode i la Ronda Miquel Oliva Prat. L'immoble es bastí l'any 1932 sobre les restes del baluard de Santa Maria, enderrocat l'octubre de 1927, juntament amb les cases de les famílies Escofet i Vidal. Els tres primers xalets construïts abans de la Guerra Civil.  
+
La '''Casa Neus''' és un habitatge situat dins el nucli urbà de Roses, que està catalogada a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Es troba davant de la [[Ciutadella]] i de la [[Plaça de les Botxes]], a la cantonada delimitada per l'avinguda de Rhode i la Ronda Miquel Oliva Prat. L'immoble es bastí l'any 1932 sobre les restes del baluard de Santa Maria, enderrocat l'octubre de 1927, juntament amb les cases de les famílies [[Casa Escofet|Escofet]] i Vidal. Els tres primers xalets construïts abans de la Guerra Civil.  
  
 
===Descripció===
 
===Descripció===
Línia 12: Línia 12:
  
 
*Entrevista a Joaquim de Llovet Guillamet. 15 de febrer de 2018.
 
*Entrevista a Joaquim de Llovet Guillamet. 15 de febrer de 2018.
 +
 +
[[Categoria: Arquitectura]]
 +
[[Categoria: Civil]]
 +
[[Categoria: Vista]]
 +
[[Categoria: Curiositat]]
 +
[[Categoria: Segle XX]]

Revisió de 17:56, 16 abr 2020

Façana principal de la casa Neus

La Casa Neus és un habitatge situat dins el nucli urbà de Roses, que està catalogada a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Es troba davant de la Ciutadella i de la Plaça de les Botxes, a la cantonada delimitada per l'avinguda de Rhode i la Ronda Miquel Oliva Prat. L'immoble es bastí l'any 1932 sobre les restes del baluard de Santa Maria, enderrocat l'octubre de 1927, juntament amb les cases de les famílies Escofet i Vidal. Els tres primers xalets construïts abans de la Guerra Civil.

Descripció

És un immoble aïllat, envoltat de jardí, i format per tres crugies adossades entre elles que li confereixen una planta més o menys rectangular. Exteriorment tot l'edifici està arrebossat i pintat de color ocre, amb un fris ornamental amb la tècnica de l'esgrafiat i uns motius, de tonalitat més marronosa, que es concentren a les cantonades de les crugies (imitant els carreus convencionals) i també delimiten els marcs de les obertures.[1] L'habitatge s'inscriu en un corrent arquitectònic proper a l'estil alpí centroeuropeu, que recorda les estacions de vacances de Suïssa o Alemanya, i que es copià al nostre país en centres orientats a l'estiueig burgés com Amélie-Les-Bains Camprodon, on estiuejava la família Guillamet, o Sant Hilari Sacalm, Puigcerdà o la Seu d'Urgell.

L'edifici principal consta de planta baixa i un pis, amb la façana orientada a mar i la coberta a quatre vessants de teula àrab. Destaca un cos semicircular avançat al menjador, amb finestrals, i un porxo cobert amb teulada a un vessant, damunt la porta d'accés a l'interior. Se li adossa una altra crugia vers el nord, d'una sola planta i altell, amb la coberta a dues vessants de teula i el carener paral·lel a la Ronda Miquel Oliva. Al mateix temps, una altra crugia d'una sola planta i de sostre pla, s'adossa a aquesta última. Les obertures presents a l'edificació són totes rectangulars, ja siguin portes o finestres, amb els muntants i les persianes pintats de color blau. Els ampits de les finestres estan revestits amb rajoles vidriades també de color blau. De la façana principal, destaquen les finestres del primer pis, amb l'ampit sobresortit decorat amb ceràmica blanca i blava, i el nom de la casa, "NEUS", al mig de les dues finestres d'aquesta. Un altre element decoratiu destacable són els respiradors de la coberta i l'òval ceràmic que corona la coberta, ambdós elements de ceràmica vidrada verda.

Enllaços externs

  • Entrevista a Joaquim de Llovet Guillamet. 15 de febrer de 2018.