Montserrat Sastre Gotanegra: Diferència entre les revisions

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
 
(Hi ha una revisió intermèdia del mateix usuari que no es mostren)
Línia 18: Línia 18:
 
Montserrat Sastre Gotanegra (Roses, 31 de juliol de 1960) és comerciant i des de ben jove ha estat dependenta en diverses botigues de Roses. És la gran dels tres fills del matrimoni format per [[Esther Gotanegra Coll]] i [[Joan Sastre Paricio]], conegut popularment com a Xeix. Està casada amb [[Joaquim Gratacós Malagelada]] i tenen dues filles, Anna i Marina, i un net, en Norfeu.  
 
Montserrat Sastre Gotanegra (Roses, 31 de juliol de 1960) és comerciant i des de ben jove ha estat dependenta en diverses botigues de Roses. És la gran dels tres fills del matrimoni format per [[Esther Gotanegra Coll]] i [[Joan Sastre Paricio]], conegut popularment com a Xeix. Està casada amb [[Joaquim Gratacós Malagelada]] i tenen dues filles, Anna i Marina, i un net, en Norfeu.  
  
Va estudiar EGB a l’Escola Narcís Monturiol, on va obtenir el Graduat Escolar, acabant els seus estudis el curs 1974/1975. Posteriorment, va cursar estudis d’administració i d’idiomes, inclòs el català. La seva passió pel comerç («duc el comerç en el meu ADN») prové de la seva besàvia Nísia, que es dedicava a la venda del peix i va iniciar la nissaga comercial familiar que han seguit els seus oncles i cosins. Ja de petita es va dedicar a ajudar a la família a vendre peix darrera del taulell. L’1 de juliol de 1975 va començar a treballar de dependenta («ja fa cinquanta anys que estic darrera del taulell»), un ofici que l’ha fet viure diverses experiències en comerços de la vila. Des de l’abril de 1984 ha regentat la botiga Esther, situada als baixos de la casa familiar, al carrer de Sant Sebastià. Encara que en un principi s’hi venia ceràmica i artesania, és un comerç dedicat a la venda de roba i complements. Amb els anys, l’activitat comercial  s’ha convertit en una manera d’entendre la vida social de Roses i a valorar-ne la seva importància en el bategar de la població. Des d’aquesta perspectiva, Montserrat Sastre Gotanegra s’ha implicat en el teixit comercial de Roses, amb la fundació de l’[[Associació de Comerciants de Roses]] (ACOR), essent-ne membre de la junta 15 anys, secretària i, fins i tot, la seva presidenta els anys 2011 i 2012.
+
Va estudiar EGB a l’Escola Narcís Monturiol, on va obtenir el Graduat Escolar, acabant els seus estudis el curs 1974/1975. Posteriorment, va cursar estudis d’administració i d’idiomes, inclòs el català. La seva passió pel comerç («duc el comerç en el meu ADN») prové de la seva besàvia Nísia, que es dedicava a la venda del peix i va iniciar la nissaga comercial familiar que han seguit els seus oncles i cosins. Ja de petita es va dedicar a ajudar a la família a vendre peix darrera del taulell. L’1 de juliol de 1975 va començar a treballar de dependenta («ja fa cinquanta anys que estic darrera del taulell»), un ofici que l’ha fet viure diverses experiències en comerços de la vila. Des de l’abril de 1984 ha regentat la botiga Esther, situada als baixos de la casa familiar, al carrer de Joan Badosa. Encara que en un principi s’hi venia ceràmica i artesania, és un comerç dedicat a la venda de roba i complements. Amb els anys, l’activitat comercial  s’ha convertit en una manera d’entendre la vida social de Roses i a valorar-ne la seva importància en el bategar de la població. Des d’aquesta perspectiva, Montserrat Sastre Gotanegra s’ha implicat en el teixit comercial de Roses, amb la fundació de l’[[Associació de Comerciants de Roses]] (ACOR), essent-ne membre de la junta 15 anys, secretària i, fins i tot, la seva presidenta els anys 2011 i 2012.
  
A nivell associatiu també ha estat vinculada al [[Grup de Teatre de Roses]] des de la seva creació l’any 1981. Juntament amb [[Anna Vicens Laporta]] i [[Maria Teresa Seseras]] va representar l’any 2007 Un matrimoni a Boston, l’obra més representada del grup rosinc. També ha col·laborat amb l’Oficina de Català de Roses, del Consorci per la Normalització Lingüística, com a parella lingüística per a nouvinguts, així com a coordinadora, juntament amb [[Mar Pèlach]] i [[Mercè Fages]], d’un taller de lectura en català.  
+
A nivell associatiu també ha estat vinculada al [[Grup de Teatre de Roses]] des de la seva creació l’any 1981. Juntament amb [[Anna Vicens Laporta]] i [[Maria Teresa Seseras]] va representar l’any 2007 Un matrimoni a Boston, l’obra més representada del grup rosinc. També ha col·laborat amb l’Oficina de Català de Roses, del Consorci per la Normalització Lingüística, com a parella lingüística per a nouvinguts, així com a coordinadora, juntament amb [[Mar Pèlach Paniker]] i [[Mercè Fages]], d’un taller de lectura en català.  
  
 
A nivell polític ha format part de diverses candidatures municipals per CiU els anys 2003, 2007 i 2015 i per Junts per Roses l’any 2019. Va ser escollida regidora a la legislatura 2007-2011, restant a l’oposició durant el mandat de [[Magda Casamitjana Aguilà]].
 
A nivell polític ha format part de diverses candidatures municipals per CiU els anys 2003, 2007 i 2015 i per Junts per Roses l’any 2019. Va ser escollida regidora a la legislatura 2007-2011, restant a l’oposició durant el mandat de [[Magda Casamitjana Aguilà]].

Revisió de 10:16, 4 nov 2022

Imatge de Montserrat Sastre gotanegra a la seva botiga


Montserrat Sastre Gotanegra (Roses, 31 de juliol de 1960), és una botiguera i comerciant rosinca.

Biografia[modifica]

Montserrat Sastre Gotanegra (Roses, 31 de juliol de 1960) és comerciant i des de ben jove ha estat dependenta en diverses botigues de Roses. És la gran dels tres fills del matrimoni format per Esther Gotanegra Coll i Joan Sastre Paricio, conegut popularment com a Xeix. Està casada amb Joaquim Gratacós Malagelada i tenen dues filles, Anna i Marina, i un net, en Norfeu.

Va estudiar EGB a l’Escola Narcís Monturiol, on va obtenir el Graduat Escolar, acabant els seus estudis el curs 1974/1975. Posteriorment, va cursar estudis d’administració i d’idiomes, inclòs el català. La seva passió pel comerç («duc el comerç en el meu ADN») prové de la seva besàvia Nísia, que es dedicava a la venda del peix i va iniciar la nissaga comercial familiar que han seguit els seus oncles i cosins. Ja de petita es va dedicar a ajudar a la família a vendre peix darrera del taulell. L’1 de juliol de 1975 va començar a treballar de dependenta («ja fa cinquanta anys que estic darrera del taulell»), un ofici que l’ha fet viure diverses experiències en comerços de la vila. Des de l’abril de 1984 ha regentat la botiga Esther, situada als baixos de la casa familiar, al carrer de Joan Badosa. Encara que en un principi s’hi venia ceràmica i artesania, és un comerç dedicat a la venda de roba i complements. Amb els anys, l’activitat comercial s’ha convertit en una manera d’entendre la vida social de Roses i a valorar-ne la seva importància en el bategar de la població. Des d’aquesta perspectiva, Montserrat Sastre Gotanegra s’ha implicat en el teixit comercial de Roses, amb la fundació de l’Associació de Comerciants de Roses (ACOR), essent-ne membre de la junta 15 anys, secretària i, fins i tot, la seva presidenta els anys 2011 i 2012.

A nivell associatiu també ha estat vinculada al Grup de Teatre de Roses des de la seva creació l’any 1981. Juntament amb Anna Vicens Laporta i Maria Teresa Seseras va representar l’any 2007 Un matrimoni a Boston, l’obra més representada del grup rosinc. També ha col·laborat amb l’Oficina de Català de Roses, del Consorci per la Normalització Lingüística, com a parella lingüística per a nouvinguts, així com a coordinadora, juntament amb Mar Pèlach Paniker i Mercè Fages, d’un taller de lectura en català.

A nivell polític ha format part de diverses candidatures municipals per CiU els anys 2003, 2007 i 2015 i per Junts per Roses l’any 2019. Va ser escollida regidora a la legislatura 2007-2011, restant a l’oposició durant el mandat de Magda Casamitjana Aguilà.

Més recentment, el dia 5 de novembrel de 2022 va ser triada com a convidada del projecte creat per l'Arxiu Municipal de Roses (AMR) anomenat Locus Amoenus.


Notes[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]