Mas Oliva

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca


Sota el paraigua de Mas Oliva s'hi aixopluguen diversos objectes geogràfics, arquitectònics i urbanístics. D'una banda, Mas Oliva fa referència a un paratge o àmbit territorial articulat al voltant de l'existència d'un mas homònim, que en seria una segona accepció. La urbanització de l'entorn a partir de l'any 1964 dóna un nou sentit a la denominació Mas Oliva: el de zona urbana residencial. A partir de la seva conversió en zona urbana, l'aparició d'alguns equipaments municipals, com l'Estadi del Mas Oliva, ha afavorit que el topònim s'hagi plenament consolidat en la realitat urbana de la població.


El mas Oliva

El mas Oliva es trobava situat en el terme de Roses a la vall del mateix nom, a 46 msnm. Estava compost per una planta baixa destinada a corrals i quadres, amb una àmplia era al davant de la casa, i una planta pis amb les estances que l'erudit local Joan Rabell Coll descrivia de la següent manera "Entrant a l'interior, el primer que es troba és el menjador, a la dreta la gran llar de foc i el forn on s'hi coïa el pa i les coques. A l'esquerra de la llar, una petita cambra rebost, per guardar els queviures com: granusa, pa, vi, oli, botifarres, pernils i carn de porc que mataven cada any a la tardor. Al fons hi ha la porta que dóna accés a la cambra, a l'esquerra hi ha dues portes que comuniquen a les dues cambres"[1].


La urbanització de Mas Oliva

Segons l'arquitecte Joan Falgueras "...els germans del Pozo i Pujol de Senillosa, hisendats rurals, promouen la urbanització completa d'una antiga finca rústica anomenada mas Oliva d'unes 18 ha, situada a la vall interior de la riera de la vila, a una distància propera a 1 km del nucli urbà..."[2].



Notes

  1. Joan Rabell Coll, Els masos de Roses, Roses, Dalmau Carles Pla, 1991, pàg. 76.
  2. Joan Falgueras, "Mirades al paisatge urbà de Roses a l'època contemporània", a Roses, 1875-1975. Del model comercial a la revolució turística, Roses, Ajuntament de Roses, 2001, pàg. 110.